Tom RydströmFoto: Lars OA Hedlund

Rydström hade gärna spelat två ronder om dagen

Den yngste spelaren i Sverigemästarklassen är 19-årige Tom Rydström från Växjö SK. Han säkrade platsen i SM:s ädlaste klass genom att vinna Mästar-Elit ifjol och har i övrigt åtnjutit ett strålande schackår med en IM-norm i Visma Chess i hemmastaden Växjö nyligen som en annan höjdpunkt.
Tom berättar att han inte har några större förhoppningar om en framskjuten placering med tanke på att han är så pass mycket lägre rankad än konkurrenterna.
– Jag gillar ändå det läget, att inte ha någon press på mig. Det är en väldigt skön sits, säger han.
När han vann Mäster-Elit var han inte heller någon favorit men vill dock minnas att han var i övre hälften av startfältet, ratingmässigt. Han vill emellertid inte dra några paralleller med årets turnering.
– Detta är något helt annat och jag kan lära mig väldigt mycket av årets SM, säger Tom Rydström.
Han håller regerande mästaren Nils Grandelius som storfavorit men varnar även för att Tiger Hillarp kan vara farlig om han är i form.
– Även Erik Blomqvist kan utmana men jag tror mer på Tiger.

Viktigt att vara förberedd på det taktiska
I Visma Chess mötte Rydström en del starka spelare och när han får frågan om hur en sådan turnering är som förberedelse påpekar han att han kommer att möta en helt annan kaliber av motstånd i Sverigemästarklassen.
– Jag har mött sådana starka spelare i öppna turneringar men aldrig rond efter rond. Det är en mycket tuffare utmaning.
Hur förbereder man sig då för det? Tom Rydström berättar att även om han självklart tar en titt i öppningsböckerna kommer han inte att introducera någon ny öppningsrepertoar i Sverigemästarklassen och betoningen ligger inte på öppningsteori.
– Jag kör mest kombinationer och försöker sedan komma ut och röra mig. Jag tror att det viktigaste är att vara förberedd på det taktiska, säger han.
Vidare försöker han förbereda sig mentalt genom att sätta sig in i hur det kommer att vara och försöka se en positiv mental bild framför sig. Att det inte blir några vilodagar utan spel nio dagar i sträck ser han inte som någon utmaning.
– Nej, jag tror snarare att det kommer att gynna mig, för jag är i bra form. Jag hade gärna spelat dubbelrondigt, men det är inte seriöst, säger Tom Rydström.

Sverrir Thór

Ivan Cheparinov-Tom Rydström