Tiger Hillarp PerssonFoto: Lars OA Hedlund

Hillarp kommer från turneringsseger i Oslo

En av veteranerna i SM-sammanhang är Tiger Hillarp Persson som redan på 90-talet etablerade sig som en av Sveriges bästa spelare och har varit med i toppen sedan dess. Han har två SM-titlar under bältet men inför årets spel i Sverigemästarklassen har han inga större förväntningar.
– Jag har mindre förväntningar än jag någonsin haft och min uppladdning har inte varit optimal, men jag hoppas bara kunna spela bra schack, säger Tiger.
Han förklarar att han arbetat med en bok som tagit upp det mesta av hans tid de senaste fem månaderna och därmed inte riktigt haft möjlighet att satsa på sitt schack.
– Det är för mig en överlevnadsfråga eftersom det alltid har varit svårt att få vettigt stöd från förbundet när man elitsatsar på schack i Sverige, säger han.
– Just nu är detta dock inget problem eftersom jag upplever att mycket goda saker har hänt på elitsidan. Jag har nog aldrig känt mig lika optimistisk för svenskt schack.
Att han inte har haft en optimal uppladdning är dock inget nytt, han berättar att han aldrig har haft en optimal uppladdning inför ett SM. Han avfärdar dock inte sig själv som eventuell vinnare.
– Jag har absolut förhoppningar om att kunna vinna i år, jag är fullständigt förmögen att vinna även om förberedelserna kanske inte varit de bästa.
Inför SM var Tiger Hillarp Persson tillsammans med Emanuel Berg och Jonny Hector i Oslo och spelade Svein M. Johansens minnesturnering, en turnering Tiger vann för andra året i rad. Han vill dock inte dra för stora växlar på det.
– Jag spelade bra i Oslo men inte så bra som jag vet att jag kan.

Tikkanen och Blomqvist utmanare
Vad gäller de andra spelarna i gruppen så lyfter Tiger fram Nils Grandelius som favoriten men höjer ett varningens finger för både Erik Blomqvist och Hans Tikkanen.
– Nils är den bäste spelaren vi har haft på år och dag. Erik Blomqvist är en otroligt intressant spelare, han har en väldigt hög högsta nivå vilket innebär att det inte finns någon gräns för hur bra han kan bli. Hans Tikkanen kommer att fortsätta att utvecklas så länge han spelar schack, han har ett dynamiskt förhållningssätt till schack – hur han tränar och förbereder sig – och det ger honom chansen att utvecklas.
Två av Sveriges högst rankade, Evgenij Agrest och Emanuel Berg deltar inte i årets upplaga av Sverigemästarklassen och det är enligt Tiger Hillarp Persson delvis en reflektion av läget i svenskt elitschack.
– Axel Smith har blivit bättre och jag vet inte riktigt var jag har honom, Jonathan Westerberg jobbar på bra och det är glädjande att se en ung spelare som satsar som han gör. Pia Cramling är en teknisk spelare och bra på det hon är bra på men hon har inte utvecklats så mycket. Jag hoppas dock att hon bevisar att jag har fel.
I en tidigare intervju med Jonny Hector lyfter han fram Tiger Hillarp Persson som sin favoritmotståndare. Om Hector säger Tiger att han är fullständigt oberäknelig och en mycket bra spelare.
– Jag tycker kanske att han undervärderar sina chanser i sådana här sammanhang.

Sverrir Thór

Peter Heine Nielsen-Tiger Hillarp