341_GM_Nils_Grandelius_SM-klassen

Sjätte raka för Blomqvist – Grandelius knep silvret

Att vinna partier har varit en bra strategi för Erik Blomqvist i Sverigemästarklassen och den nionde ronden såg han ingen anledning att avvika från den. Tom Rydström stod emot rätt länge men till slut blev det för mycket och den nykorade Sverigemästaren kunde bokföra sin sjätte raka vinst i turneringen. Då ingen av de närmaste konkurrenterna vann sina partier innebär det att Blomqvist vann med en tvåpoängsmarginal ner till tvåan Nils Grandelius. Han släppte endast tre remier och fick till slut 7½ poäng på de nio ronderna.
Nils Grandelius kom som sagt tvåa med 5½ poäng efter att ha spelat remi mot Axel Smith i en riktig långkörare. I partiets slutskede ledde Grandelius med en kvalitet men Smith försvarade sig skickligt och Sverigeettan kunde inte forcera sig igenom. På tredjeplats kom sedan Jonathan Westerberg som spelade remi mot Tiger Hillarp Persson. Även det partiet blev en långkörare och Hillarp Persson försökte vinna med torn och löpare mot torn men lyckades inte och efter 119 drag aktiverades 50-dragsregeln och utfallet blev remi.
En av dem som avslutade Sverigemästarklassen med flaggan i topp är Pia Cramling. I åttonde ronden spelade hon en mycket stabil remi mot Nils Grandelius och i sista ronden körde hon över Hans Tikkanen i ett parti som säkerligen kandiderar som rondens parti. Det måste dock erkännas att Tikkanen spelade mycket märkligt schack och öppnade bland annat både linjerna i centrum för Cramlings torn, innan han hade hunnit rockera. Även Daniel Semcesen fick det att lossna i sista ronden och spelade ut Jonny Hector i ett angreppsparti som den senast nämnda nog hade blivit stolt över själv.

Sverrir Thór