344_GM_Erik_Blomqvist_SM-klassenFoto: Lars OA Hedlund

Fjärde raka för Blomqvist – leder med en poäng

Inför SM var Erik Blomqvist och Jonathan Westerberg i Teplice i Tjeckien och spelade en stark öppen turnering. Blomqvist gjorde en mycket bra turnering och hamnade på fjärde plats, utan förlust. Formen har hållit i sig till SM och efter en lugn start har Blomqvist varit helt omutbar. Fyra vinster i rad har han nu samlat på sig i och med vinsten över Tiger Hillarp Persson i sjunde ronden.
Blomqvist spelar med stort självförtroende och stor säkerhet och hittills i Sverigemästarklassen har han inte gjort många misstag. Inte heller så i partiet mot Tiger Hillarp Persson där han i sin tur utnyttjade motståndarens missar till det maximala.
En annan spelare som verkar vara i bra form är Jonny Hector som i sjunde ronden mötte Pia Cramling. Sin vana trogen gick Hector på angrepp och utsatte sin motståndare för en del utmaningar och så som ofta när man behöver försvara sig kunde Cramling inte hitta den bästa fortsättningen, även om hon i ett kritiskt läge stod betydligt bättre. Vinst för Hector som nu är på en delad andraplats med Nils Grandelius och Jonathan Westerberg.
Dessa två möttes just i sjunde ronden och i ett mycket fördelaktigt slutspel, med merbonde, lät Westerberg vinsten glida sig ur händerna. Merbonden tillkom när Grandelius spelade till synes inexakt och undvek ett löparbyte som måhända var nödvändigt. Westerberg måste gräma sig över den förlorade chansen då det inte endast är en SM-titel som står på spel utan även en GM-norm. Den är inte borta men det krävs bra utdelning i de två sista partierna då Westerberg möter Hans Tikkanen och Tiger Hillarp Persson.
Tikkanen ja, han lär inte bli något lätt byte för Westerberg. Efter en trög inledning har Tikkanen nu vunnit två partier i följd och i hans parti mot Tom Rydström var klasskillnaden mellan de två spelarna uppenbar. Tikkanen utnyttjade motståndarens optimistiska spel då Rydström offrade två bönder men fick inte mycket i utbyte för dem. Den trefaldige Sverigemästaren manövrerade sedan ut sin motståndare lugnt och metodiskt och vann säkert.
Efter förlusten mot Nils Grandelius i första ronden har Daniel Semcesen inte tagit några större risker i sitt spel. Han har kanske inte spelat försiktigt men exponerar sig inte till någon större grad och har givit ett stabilt intryck i årets Sverigemästarklass. Fem remier och en vinst i de sex följande partierna är Semcesens facit och i sjunde ronden var det Axel Smith som var på andra sidan remin.
Efter sju ronder leder Erik Blomqvist med 5½ poäng, en hel poäng före Nils Grandelius, Jonathan Westerberg och Jonny Hector. En poäng bakom dem, på en delad femteplats, återfinns sedan Hans Tikkanen, Daniel Semcesen och Axel Smith.

Åttonde ronden spelas imorgon klockan 15 och då möts:

Erik Blomqvist-Daniel Semcesen
Tiger Hillarp Persson-Tom Rydström
Jonny Hector-Axel Smith
Hans Tikkanen-Jonathan Westerberg
Nils Grandelius-Pia Cramling

Sverrir Thór