338_GM_Erik_Blomqvist

Erik Blomqvist avgjorde i näst sista ronden

Erik Blomqvist är ny svensk mästare i schack. Det står klart sedan han i åttonde ronden av Sverigemästarklassen vann sitt femte raka parti samtidigt som alla de som kunde komma ikapp honom förlorade poäng.
Denna gång var det Daniel Semcesen som stod för motståndet och även om mästaren från 2014 fick kämpa i underläge hela partiet så verkade han fast besluten att bita sig fast så länge det gick. Blomqvist, som varit oerhört säker i sitt spel hela turneringen, höll dock lugnet och jobbade på metodiskt tills Semcesen till slut fick erkänna sig besegrad och gav upp.
Kampen om andra platsen lever fortfarande och där är det fördel Nils Grandelius som i åttonde ronden spelade remi mot Pia Cramling. Cramling som haft en tuff turnering spelade nog sitt bästa parti hittills och gav aldrig den regerande mästaren någon vinstchans. Samtidigt förlorade både Jonny Hector och Jonathan Westerberg, mot Axel Smith respektive Hans Tikkanen. Därmed har Erik Blomqvist ett ointagligt försprång på 1½ poäng inför sista ronden och om att han är en värdig mästare råder inga tvivel. Fem raka vinster talar sitt tydliga språk.
Tikkanens vinst över Westerberg var en lång slutspelshistora där Westerberg i en jämn ställning gjorde bort sig. Slutspelsmaskinen Tikkanen gjorde inga misstag utan bärgade segern med stor säkerhet. Han har nu vunnit tre partier i rad men kom igång för sent för att en fjärde SM-titel skulle kunna vara aktuell. Han har dock fortfarande chansen på en medaljplacering.
Det har även Axel Smith som vann en bra seger mot Jonny Hector i ett stundtals inte så bra spelat men underhållande parti. Dagens femte parti var Tiger Hillarp Perssons seger över Tom Rydström. 19-årige Rydström som kvalificerade sig till Sverigemästarklassen genom att vinna Mästarklassen-Elit ifjol har inte haft flyt i många partier men mot Hillarp Persson spelade han inte så bra han kan och då blev stormästaren för svår. Rydström har dock alla förutsättningar att fortsätta utvecklas och detta första besök i Sverigemästarklassen lär inte bli det sista.

Sista ronden spelas imorgon klockan 11 och då möts:

Tom Rydström-Erik Blomqvist
Daniel Semcesen-Jonny Hector
Jonathan Westerberg-Tiger Hillarp Persson
Axel Smith-Nils Grandelius
Pia Cramling-Hans Tikkanen