343_Blomqvist-Smith_SM-klassenFoto: Lars OA Hedlund

Blomqvist i ensam ledning med tre ronder kvar

De två senaste åren har SK Rockaden Stockholms Erik Blomqvist hamnat på medaljplats i SM. I Borlänge 2014 kom han på andra plats efter Daniel Semcesen och ifjol kom han trea efter Nils Grandelius och Emanuel Berg. I år har Blomqvist lyfts fram som kanske det största hotet mot Grandelius möjligheter att försvara sin titel och när tre ronder återstår verkar det vara ett fullt realistiskt hot. Blomqvist är nämligen i ledning i Sverigemästarklassen efter tre raka vinster i ronderna fyra, fem och sex. I sjätte ronden var det Sveriges nyaste stormästare, Axel Smith, som fick se sig besegrad av den formstarke Blomqvist.

Det var ett lång parti och ett intressant slutspel där Blomqvist kom in fördelaktigt efter att Smith hamnat i en trång ställning. Blomqvist gjorde inga misstag i slutspelet och vann till slut säkert.
Den regerande mästaren kommer inte att lämna över titeln utan kamp och i mötet mot Tom Rydström studsade han direkt tillbaka efter förlusten mot Tiger Hillarp Person i femte ronden. Grandelius fick tidigt ett initiativ och press på kungsflygeln där Rydström hade en dubbelbonde och en löpare som inte gjorde mycket mer än att agera bonde. Samtidigt hade Sverigeettan Grandelius väldigt aktiva pjäser och kunde förbättra sin ställning för varje drag och Rydström kunde inte göra mycket mer än att vänta då kontringsmöjligheterna inte existerade. Till slut blev hoten för många och Rydström fick ge upp.
Jonathan Westerberg tog sig an Jonny Hector och fick kämpa för remin sedan Hector givit damen för tre pjäser och en väldigt aktiv ställning. Westerbergs kung var exponerad och han fick till slut offra kvalitet för att undvika risken för att bli matt. Det såg inte bra ut alls men då gjorde Hector en grov miss och Westerberg kunde bärga remin. Enligt datoranalysen står han betydligt bättre i slutställningen men Hectors torn och tre fribönder kan bli livsfarliga varför remin förmodligen var ett rimligt val.
Hans Tikkanen har inte gjort någon bra turnering hittills men kanske fick han det att lossna lite med vinsten över Tiger Hillarp Persson. I ett fängslande parti där kreativiteten fick flöda var Tikkanen i slutändan den som spelade bäst och kunde bärga sin första fullpoängare i turneringen.
Trots ett antal försök har Pia Cramling aldrig blivit svensk mästare i den öppna klassen och i år lär det inte heller bli någon SM-titel för hennes del. Cramlings uppladdning inför SM bestod av spel i Grand Prix-turneringen i Chengdu i Kina och hon landade i Sverige endast ett par timmar innan lottningen till Sverigemästarklassen gjordes. Efter två svidande förluster, mot Erik Blomqvist där hon spelade bort en jämn ställning, och en mangling från Axel Smiths sida, är hon nog relativt tacksam för att Daniel Semcesen var på fredligt humör och inte utsatte henne för några större prövningar. Remi blev utfallet och Cramling ligger efter sex ronder på nionde plats med 1½ poäng.

Efter sex ronder leder som sagt Erik Blomqvist med 4½ poäng, en halva före Nils Grandelius och Jonathan Westerberg som möts just i sjunde ronden som börjar klockan 15 imorgon. Då möts:

Tiger Hillarp Persson-Erik Blomqvist
Axel Smith-Daniel Semcesen
Tom Rydström-Hans Tikkanen
Pia Cramling-Jonny Hector
Jonathan Westerberg-Nils Grandelius

Sverrir Thór