pontus-erik-penser-carl-fredrik-foto-lars-oa-hedlund-_1318283800440852861_nFoto: Lars OA Hedlund

Erik Pensers nya drag – investera i svenska schackstjärnor

www.penser.se

Finansmannen Erik Penser är en schackälskare av stora mått.
Nu vill han vara med och lyfta svenska mästerskapet i schack mot nya höjder.
Den högsta elitgruppen, Sverigemästarklassen, kommer att bära hans namn. Tio spelare gör upp om mästartiteln i Uppsala 15-24 juli, däribland VM-fyran Pia Cramling och Sveriges högst rankade schackspelare Nils Grandelius.
– Svensk mästare är den finaste titeln du kan vinna här i Sverige, och jag ser fram emot en väldigt spännande turnering, säger Erik Penser.

Klart för samarbete! Pontus Carlsson, sponsor-kontakt, Erik Penser och Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges Schackförbund, ska se till att ge Sverigemästarklassen i SM ett lyft i Uppsala den 15–24 juli. Foto: Lars OA Hedlund

Klart för samarbete! Pontus Carlsson, sponsorkontakt, Erik Penser och Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges Schackförbund, ska se till att ge Sverige-mästarklassen i SM ett lyft i Uppsala den 15–24 juli.
Foto: Lars OA Hedlund

Erik Penser, som i dag bland annat äger Erik Penser Bank, har vid sidan om sina finansaffärer varit starkt engagerad i svenskt schack. Han är sedan många år med i Schackakademien som stödjer svenskt elitschack. I Schackakademien sitter även fler stora personligheter som astronauten Christer Fuglesang, Trelleborgs styrelseordförande Sören Mellstig och debattören Christer Sturmark. Jan Ståhlberg, EQT, är akademiens preses i dag.

Nu tar alltså Erik Penser ett eget initiativ till att investera i Schack-SM.
– Jag vill vara med och bidra till att svenska mästerskapet blir en turnering av hög klass och en intressant turnering att följa för publik och media, säger Erik Penser.

Vilka likheter ser du mellan en stark schackspelare och en investerare som du?
– Väldigt många faktiskt, du ska tänka strategiskt, överväga dina val, och vara taktisk. Du ska också vara modig, och ibland våga för att vinna! Just riskkalkylering, att räkna och bedöma riskerna samt att ta beslut är väldigt likt. Ibland när man inte har ett klart svar måste man gå på sin intuition som ju bygger på sunt förnuft och erfarenhet och det tycker jag också är en klar likhet mellan schack och affärer.

– Sedan har schacket andra bra värden för samhället. Det är en sport som enar människor, får dem att mötas oavsett bakgrund, ålder eller kultur vilket tilltalar mig.

SVENSKT ELITSCHACK PÅ FRAMMARSCH
Svenskt elitschack har fått vind i seglen det senaste året. Pia Cramling blev fyra i damernas världsmästerskap i fjol, och i våras fick Nils Grandelius sitt stora genombrott när han kvalade in till en av världens starkaste turneringar, Norway Chess. Där spelade han ett spektakulärt parti mot norske världsmästaren Magnus Carlsen som fängslade många TV-tittare i Sverige.
Pia Cramling ser mycket positivt på Erik Pensers engagemang i SM:
– Det här är precis vad svenskt schack behöver. Erik Penser har gjort mycket under åren, och hans sponsring värmer jättemycket.
Nils Grandelius fyller i:
– Detta är spännande och mycket positivt. Hoppas spelare och publik tar chansen att gemensamt göra det statuslyft som Erik Pensers stöd kan innebära.

SM I SCHACK – EN TV-SÄND ”HAPPENING” FÖR ALLA
Svenska mästerskapet i schack i Uppsala den 15-24 juli kommer att TV-sändas på webben. Turneringen samlar inte bara Sverigeeliten. Det är redan över 650 anmälda allt från proffs till amatörer, i alla åldrar från hela Sverige.
Spelarna deltar i olika klasser och turneringar. Redan den första helgen möts Sveriges bästa tioåringar i Schackfyranmästaren.
– Det är precis som ett svenskt mästerskap ska kännas, en fantastisk happening för spelare och publik, och vi är väldigt glada och stolta över att en så stark och aktad sponsor som Erik Penser väljer att investera i vår sport, säger Sveriges Schackförbunds ordförande Carl Fredrik Johansson.
– Och med Erik Pensers bidrag kan ”Sverigemästarklassen – sponsrad av Erik Penser” bli något alldeles extra.

Erik Penser på Wikipedia