Pia CramlingFoto: Lars OA Hedlund

Cramling ska försöka hitta spelet i Uppsala

Pia Cramling är en av Sveriges mest kända schackspelare genom tiderna, såväl här hemma som internationellt. Hon har en lång karriär bakom sig och har varit en av världens ledande damspelare i snart 40 år, men även en av Sveriges starkaste spelare rent generellt. Som sådan har hon varit ett av svenskt schacks stora affischnamn, men får hon aldrig nog av schack?
– Jag fortsätter att spela eftersom jag tycker att schack är så himla kul. Nu har jag haft ett tufft år 2016 men likväl gillar jag fortfarande att spela.
Inför SM har Pia Cramling varit i Chengdu i Kina och spelat en GP-turnering, som är en del av damernas VM-cirkus. Facit blev 3½ poäng och en tolfte plats av tolv deltagare. GP-turneringen avslutades på torsdagen före SM vilket kanske inte är helt optimalt. Hon medger att det inte är den idealiska uppladdningen, i synnerhet då hon innan hon är på plats kommer att ha en lång hemresa.
– Samtidigt är jag glad att jag får vara med i de här tävlingarna där nästan alla mina motståndare är högre rankade än jag själv.
Den optimala uppladdningen enligt Cramling själv är hemma, men som hon konstaterar gick det inte den här gången.
Vilka förväntningar har hon då inför SM? Hon menar att Nils Grandelius är favorit men för egen del?
– Jag har inga förväntningar alls resultatmässigt, vill bara försöka hitta spelet och få det att stämma, säger Pia Cramling.

Sverrir Thór

Pia Cramling-Stefan Kindermann