Nils GrandeliusFoto: Lars OA Hedlund

Grandelius tänker inte på favoritskapet

Grandelius är så klart storfavorit i Sverigemästarklassen men det tänker han inte så mycket på.
– Det är små marginaler och alla som deltar är starka schackspelare. Dessutom är det bara en turnering, påpekar Nils Grandelius.
Han förklarar att ifall det rörde sig om 50 turneringar borde han rimligtvis bli den som vinner störst antal men då det endast är en turnering kan man aldrig utgå från ett visst utfall.
– Det räcker med ett dåligt drag för att avgöra ett parti så jag fokuserar bara på ett parti i taget och att spela mitt schack.
Han hymlar dock inte med att favoritskapet ändrar förutsättningarna en del. Grandelius har den senaste tiden spelat starka turneringar med Norway Chess i april som höjdpunkten och där har han varit i en annan sits än i SM.
– Det är stor skillnad att vara favorit eftersom det innebär att jag måste föra spelet på ett annat sätt och vara mer drivande än i en situation där jag är något av en underdog. Det kan vara svårt att växla från att slå ur underläge till att vara favorit, säger han.
Han nämner Elitserien som ett exempel på detta, där har han enligt egen utsago spelat relativt svagt under flera säsonger och det beror just på att omställningen till att alltid väntas föra spelet och vinna är tuff.
– Samtidigt mötte jag en del lägre rankade spelare i Korsika och det gick bra så vi får helt enkelt se.
Där syftar Grandelius på turneringen Porticcio Open som spelades i Korsika mot slutet av juni där han hela tiden var med i toppstriden och endast en halv poäng från seger men till slut hamnade till på en sjunde plats.

Tuffare träna under sommaren
Vilka förväntingar har Sverigemästaren då inför SM? Inga speciella förklarar han. Han är mest där för att spela schack.
– Det beror ju också på de andra, hur de spelar. Det är bra spelare i SM och jag försöker kommer försöka spela på den nivå jag vill hålla och så får vi se, säger Grandelius.
SM-titeln på konstgräset i Sunne var hans första trots att han tillhört favoriterna i många år. På frågan om det blir mindre press att vinna i år svarar han att det självklart alltid är roligt att vinna turneringar som SM men lyckas han vinna i år igen kommer det inte att vara lika speciellt andra gången som det var första gången.
– Den första titeln är alltid speciell och den var svår att ta men nu kan jag spela lite mer avslappnat, konstaterar den regerande Sverigemästaren.
Hur förbereder han sig då inför SM?
Nils Grandelus tror inte att han kommer att få några jättestora problem i öppningsfasen och hans förberedelser handlar därför till stor del om att få upp skärpan, med uppgiftslösande på tid och fysisk träning.
Att hitta disciplinen att förbereda sig inför en turnering mitt i semesterperioden kan också vara en utmaning.
– När jag väl sitter där har jag inga problem med att spela även om det är sommar och de flesta skulle hellre vara utomhus. På Korsika spelade jag i 30 graders värme och många av spelarna där såg det som en semester och hade med sig familjen.
Det kan dock vara tuffare att träna och hitta disciplinen att sitta inne och analysera schack när alternativet är att bada i sommarvärmen.
– Det är enklare när det är snöstorm ute, då kan man lika gärna sitta kvar och analysera, säger Grandelius och skrattar.
Han har mött alla spelarna i Sverigemästarklassen förutom Tom Rydström. De flesta har han mött flertalet gånger men tycker dock inte att det påverkar förberedelserna till någon större grad och konstaterar att han endast har mött två av spelarna sedan förra SM, Axel Smith i Elitserien och Tiger Hillarp Persson i danska serien.
– Dessutom är de flesta av oss unga och utvecklas fortfarande vilket gör att man inte kan utgå från någonting. Den Jonathan Westerberg jag mötte för två år sedan är till exempel inte densamme spelare som jag kommer att möta i SM, resonerar Nils Grandelius.

Sverrir Thór

Featured Video Play Icon

Nils Grandelius om SM i Uppsala

I samband med att Nils Grandelius spelade i superturneringen Norway Chess lyckades Jesper Hall få tag på honom och fråga lite om hans förväntningar inför SM i Uppsala i sommar. Nils är ju regerande svensk mästare och klar Sverigeetta och vi ser mycket fram emot att se honom i SM i Uppsala.

Nils Grandelius – Alexander Moiseenko