151Johnny_Hector_SMFoto: Lars OA Hedlund

Hector räknar med en jämn turnering

Inför starten av Sverigemästarklassen i årets Schack-SM intervjuar Sverrir Thór de tio deltagarna.

En av de mest rutinerade spelarna i årets Sverigemästargrupp är skåningen och Limhamnsspelare Jonny Hector som de senaste åren har varit bosatt i danska Helsingör. Han fyller 52 i år och har varit stormästare sedan 1991 men försörjer sig fortfarande på schack och är en av Sveriges mest aktiva elitspelare. När han får frågan om han aldrig blir trött på schack är svaret enkelt.
– Nej, faktiskt inte.
Jonny Hector räknar med en jämn turnering i Uppsala, så brukar mästerskapet vara, som han påpekar.
– Själv siktar jag på att vara med i toppstriden, i alla fall innan turneringen och så får jag se om jag får korrigera det målet efterhand beroende på hur turneringen utvecklas.
Med sin stora rutin kan Hector med glimten i ögat konstatera att det sällan blir som man tänkt sig innan partiet, då motståndaren oftast har tänkt annorlunda. Han betonar dock vikten av att förbereda sig inför turneringar.
– Ju bättre förberedelser desto bättre resultat, det gäller oavsett om man förbereder sig schackligt, mental eller fysiskt.

Bra att överraska

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Det gäller också oavsett om man förbereder sig generellt eller bara förbereder öppningsdrag förklarar han men konstaterar vidare att det mesta av hans förberedelser sker timmarna innan partiet.
– Nästan alla partier i tävlingen är partier som man förberett flera gånger tidigare – vit mot Tiger, svart mot Pia, vit mot Hans, och så vidare.
Jonny Hector är känd för en kompromisslös och underhållande spelstil, på gränsen till det våghalsiga – om man nu kan vara våghalsig när man sitter vid ett bord och spelar schack. I SM i Sunne 2015 fick han skönhetspriset för sitt parti mot Tiger Hillarp i första ronden, men händer det någonsin att han kompromissar med sin egen spelstil, det vill säga att han för att överraska sin motståndare väljer ett lugnare spelsätt, eller rentav för att han vet att där ligger motståndarens svaghet?
– Det händer sällan men det är som regel bra att överraska, hur nu än överraskningen kommer, säger Jonny Hector kryptiskt.
Han tillägger att ibland blir man själv överraskad över hur partier utvecklas, oavsett alla förberedelser.

Olika sätt att se på schack
När man varit med i leken lika länge som Jonny Hector får man möta ett stort antal spelare, vissa flera gånger än andra. En del har man enklare för och andra har man svårare för, men det är kanske inte alltid det som avgör vem som är ens favoritmotståndare. När Jonny Hector får frågan om vilken motståndare han har mött som alltid levererar underhållande partier svarar han:
– Det ser nästan ut som att du ber mig säga Tiger så det gör jag väl…
Tiger Hillarp är den spelare Jonny Hector har mött flest gånger och senaste mötet var i Oslo i slutet av juni då de två stötte på varandra i Svein M Johannesens minnesturnering. Hector vann partiet men Hillarp vann turneringen.
Det som gör partierna mellan de två så fascinerande är, som Hector påpekar, att de två ser helt olika på hur man ska spela schack, förutom tanken att man alltid ska spela för att vinna.
– Det ger ofta spännande partier, ibland fantastiska. I datorn har jag 60 partier som vi har spelat mot varandra och genomsnittslängden på de partierna är 47 drag. Det är kamp!
När han får frågan om statistiken inbördes i de 60 partierna svarar han med glimten i ögat.
– Den är ganska jämn, ett par vinster och många blåmärken.

Sverrir Thór

Xiaomin Peng-Jonny Hector