Jonathan WesterbergFoto: Lars OA Hedlund

Westerberg satsar på fysisk träning

IM Jonathan Westerberg är den näst yngsta spelaren i Sverigemästarklassen. Det är hans andra start i SM:s högsta grupp då han 2011 var med efter att året innan ha vunnit Junior-SM.
– Jag kom på tionde och sista plats och det blev mest en lektion för mig, till skillnad mot nu fem år senare.
Vilka förväntningar har han då på årets turnering? Han säger att han kommer att försöka vinna hela turneringen även om grundmålet är att hamna på övre halvan i fältet.
– Som jag ser fältet så finns det en klar favorit i form av Grandelius och en klar underdog i form av Rydström. Annars är det relativt jämnt och öppet, säger Jonathan Westerberg.
Han är en av två spelare i Sverigemästarklassen som inte redan har säkrat GM-titeln men säger att det är ett mål han lovat sig själv att klara, gärna så snart som möjligt. En del i det målet skulle kunna vara en seger i SM.
– För att vinna årets Sverigemästarklass så krävs det en prestation för GM-inteckning (2600), men troligtvis ännu lite bättre än så.
Det beror lite på karaktären på turneringen, förklarar Westerberg, som tillägger att hans erfarenhet av partierna i Sverigemästarklassen är att de tenderar att bli mycket svängiga med oväntade resultat.

Kul när mer står på spel
Jonathan Westerberg har sedan 2011 etablerat sig i Sverigeeliten och var 1 juli rankad 12:a bland Sveriges aktiva spelare på Fidelistan med 2489. Han spelade lag-EM på Island i vintras men vilka erfarenheter tar han med sig från en sådan turnering till spelet i Sverigemästarklassen?
– Jag tycker om att spela schack oavsett sammanhang, och det psykologiska är ett av mina minsta problem när jag spelar. Men det är alltid kul att spela i mer allvarliga sammanhang där det känns som att mer står på spel, det är något som jag växer av.
Hur laddar han då upp inför årets SM? Alla spelare har sina olika metoder och Jonathan Westerberg berättar att hans huvudsakliga uppladdning inför årets turnering har legat på fysisk träning.
– Jag är i bättre fysisk form nu än på länge och har lagt om kosten helt, säger han.
Inför SM spelade Westerberg en turnering i tjeckiska Teplice och Visma Chess i Växjö. Resultaten blev inte helt optimala och han säger att kostomläggningen kan ha bidragit till att han, som han själv uttrycker det, ”donerade” två till tre partier i Tjeckien och minst ett i Visma, eftersom han går på mindre bränsle nu.
– Under SM kommer mitt fokus att ligga på ett jämnt blodsocker och sen får själva schackdragen komma till mig naturligt.
På frågan om vikten av fysiska förberedelser är något han har underskattat förr svarar han att när han spelade i SM-gruppen 2011 så var de schackliga bristerna nog lite mer uppenbara än vad de är idag.
– Ju bättre man blir, desto fler områden får man finslipa för att bli så bra man kan, avslutar Jonathan Westerberg.

Sverrir Thór

Bjørn Møller Ochsner-Jonathan Westerberg