GM Hans TikkanenFoto: Lars OA Hedlund

GP-segraren Tikkanen förberedde sig i Växjö

Inför starten av Sverigemästarklassen i årets Schack-SM intervjuar Sverrir Thór de tio deltagarna. Först ut är Hans Tikkanen.

Hans Tikkanen blev svensk mästare tre år i rad över perioden 2011-2013. Han missade SM i Borlänge 2014 och i Sunne ifjol gick det inte lika bra, facit blev en sjundeplats. I år har han inga särskilda förväntningar på sig själv.
– Däremot har flera av deltagarna presterat bra resultat den senaste tiden och förutom Nils (Grandelius) är gruppen otroligt jämn så det borde bli många spännande partier.
Nils Grandelius är storfavorit till att försvara sin SM-titel. Han har presterat bra sedan segern i SM förra året men som Hans Tikkanen konstaterar, om Grandelius inte har en bra tävling så kan det gå hur som helst.
– Annars tror jag att Tiger (Hillarp) och Erik (Blomqvist) har störst chans att hänga på Nils.
Hur ser förberedelserna då ut inför en tävling som Sverigemästarklassen? Hans Tikkanen studerar psykologi i Lund och berättar att han knappt sysslar med schack alls på terminstid. Han har förvisso varit aktiv i Svenskt Grand Prix och vann säsongens GP men han säger att det inte går att jämföra.
– Det är så klart bra att spela en del partier då och då men jag känner att det inte alls är samma sak som att spela starka turneringar, säger Hans Tikkanen.
På grund av det sparsamma spelandet hoppas han att förberedelserna blir intensiva både veckorna inför SM och under tävlingen. Ett led i laddningen har varit spel i Visma Chess i Växjö där Hans Tikkanen efter en förlust i första ronden fick upp ångan och var med i kampen om slutsegern. Hur viktigt är det att få en tävling av det slaget inför SM?
– Förmodligen ganska viktigt för att komma igång spelmässigt. Det gick ju inte så bra förra året, så vi får se om detta hjälper.
Förra året ja, då spelade Hans Tikkanen många långa partier och han menar att det är mer utmanande med långa partier när det inte blir så mycket schack i övrigt.
– Det är helt klart svårare att hålla skärpan i långa partier nu när jag inte spelar så många hårda turneringar längre, säger han.
Han tillägger att spelet i den nu nedlagda Sigeman-turneringen och landslaget har varit värdefullt för hans utveckling.
– Det var ovärderligt för min hårdhet, säger Hans Tikkanen.

Sverrir Thór

Tikkanen-Cramling