346_Erik_Blomqvist

Blomqvist: 2600 är realistiskt

Erik Blomqvist är ny Sverigemästare i schack efter en uppvisning i Uppsala där han vann sex partier i följd och defilerade förbi de övriga. Segermarginalen på två poäng är den största på flera år och Blomqvist hade säkrat segern redan innan sista ronden vilket inte heller sker så ofta. Hur känns det nu för den nye Sverigemästaren?
– Det känns skönt att det är över och kul att det gick så bra, säger Erik Blomqvist.
I en intervju med Blomqvist efter hans fina resultat i Teplice, strax innan SM, där han kom på en meriterande fjärdeplats i ett mycket starkt startfält, fick han frågan om det var en av hans bästa turneringar. Då svarade han att han inte rankade den så högt eftersom han inte slog någon av de starkaste spelarna och att det handlade om en fjärdeplats men tillade sedan att sett till prestationsrating (2650) så var det en av hans bästa.
I Sverigemästarklassen blev prestationsratingen 2778, förlustfri och sex raka vinster. Det är bara att konstatera att:
-Detta måsta vara min bästa turnering!
Vad är det då som förklarar att det gick så bra? Erik Blomqvist förklarar att han inte spelade så spektakulärt men han spelade säkert och gjorde inga stora misstag. Uppenbarligen spelade han också med stort självförtroende.
-Jag spelade ganska snabbt och hamnade inte i tidsnöd i något parti och hade oftast bättre tid än motståndarna. Det är ett tecken på att man har självförtroende och litar på sina bedömningar.
På frågan om det fina resultatet i Teplice bidrog svarar han att det absolut gav boost i självförtroende.

Viktigt att spela mycket
Inför SM sade Tiger Hillarp Persson att Erik Blomqvists högsta nivå är väldigt hög och att det inte finns någon begränsning för hur bra han kan bli. I och med segern i SM har Blomqvist nu tagit in cirka 25 nya ratingpoäng och borde därför ligga på 2556 efter turneringen. Siktar han på 2600?
– Ja, det känns realistiskt men det är inget jätteuttalat mål.
Närmaste chansen att ta sig närmare den gränsen kommer i augusti i Göteborg där Blomqvist ska spela i GM-klassen i Manhems schackvecka och sedan kommer OS i Baku där Blomqvist ju är uttagen till sitt första OS.
– Det är något jag ser fram emot då det såklart är speciellt att representera Sverige. Förhoppningsvis får vi möta några starka nationer och kanske överraska lite där.
Slutligen, har den nykrönta Sverigemästaren några tips till ambitiösa unga schackspelare?
– Om man tycker schack är kul är det bara att försöka spela så många turneringar som möjligt. Sedan har jag bläddrat igenom ett rätt stort antal schackböcker genom åren, säger Erik Blomqvist.

Sverrir Thór

Erik BlomqvistFoto: Lars OA Hedlund

Blomqvist räknar med hård kamp

Erik Blomqvist har sedan han blev stormästare 2013 varit en av landets flitigaste elitspelare och spelar inte enbart på elitnivå utan även i lagtävlingar hemma i Stockholm. Han har figurerat i landslagssammanhang och ses av många som den som eventuellt kan komma att utmana Nils Grandelius om SM-titeln i år.
De senaste två åren har Blomqvist hamnat på medaljplats i SM, han kom tvåa i SM i Borlänge 2014 och i Sunne ifjol hamnade han på bronsplatsen. Är det dags för guldet i år?
– Målet är att spela bra schack och förhoppningsvis vara med i toppen. Jag vill inte spekulera så mycket kring placering utan siktar på ett parti i taget, säger Erik Blomqvist.
Han medger dock att självklart fantiserar han som alla ambitiösa schackspelare om att bli svensk mästare då det i slutändan ju är vad turneringen handlar om.
– Förutom Nils Grandelius som sticker ut lite så ser startfältet riktigt jämnt ut rankingmässigt så det är bäddat för en oviss och spännande tävling.
Blomqvist som har satsat hårt på schack de senaste åren beskriver SM som en mycket betydelsefull och prestigefull tävling.
– Det brukar alltid vara hård kamp och händelserika partier vilket det säkerligen blir i år också.

Brukar alltid dyka upp någon överraskning
Inför SM var Erik Blomqvist i Teplice i Tjeckien tillsammans med Jonathan Westerberg, och spelade en stark öppen turnering där han gjorde mycket bra ifrån sig och till slut hamnade på en meriterande fjärdeplats. Han säger att den turneringen var en viktig del i hans uppladdning då det var hans sista turnering inför SM.
– Att det gick bra där ger en viss trygghet inför SM. Nu har det gått några veckor sedan dess så det blir intressant att se hur tävlingsuppehållet har påverkat.
Erik Blomqvist konstaterar att han har mött alla spelarna i Sverigemästarklassen förut och de flesta av dem flera gånger vilket gör att de flesta har bra koll på varandra. Det ger honom en möjlighet att fundera lite extra kring öppningsval då man vet vilka typer av ställningar motståndarna gillar och inte gillar.
– Fast även om man känner varandra väl så brukar det alltid dyka upp någon överraskning från det ena eller det andra hållet, säger Erik Blomqvist.

Sverrir Thór

Erik Blomqvist-Li Chao