346_Erik_Blomqvist

Blomqvist: 2600 är realistiskt

Erik Blomqvist är ny Sverigemästare i schack efter en uppvisning i Uppsala där han vann sex partier i följd och defilerade förbi de övriga. Segermarginalen på två poäng är den största på flera år och Blomqvist hade säkrat segern redan innan sista ronden vilket inte heller sker så ofta. Hur känns det nu för den nye Sverigemästaren?
– Det känns skönt att det är över och kul att det gick så bra, säger Erik Blomqvist.
I en intervju med Blomqvist efter hans fina resultat i Teplice, strax innan SM, där han kom på en meriterande fjärdeplats i ett mycket starkt startfält, fick han frågan om det var en av hans bästa turneringar. Då svarade han att han inte rankade den så högt eftersom han inte slog någon av de starkaste spelarna och att det handlade om en fjärdeplats men tillade sedan att sett till prestationsrating (2650) så var det en av hans bästa.
I Sverigemästarklassen blev prestationsratingen 2778, förlustfri och sex raka vinster. Det är bara att konstatera att:
-Detta måsta vara min bästa turnering!
Vad är det då som förklarar att det gick så bra? Erik Blomqvist förklarar att han inte spelade så spektakulärt men han spelade säkert och gjorde inga stora misstag. Uppenbarligen spelade han också med stort självförtroende.
-Jag spelade ganska snabbt och hamnade inte i tidsnöd i något parti och hade oftast bättre tid än motståndarna. Det är ett tecken på att man har självförtroende och litar på sina bedömningar.
På frågan om det fina resultatet i Teplice bidrog svarar han att det absolut gav boost i självförtroende.

Viktigt att spela mycket
Inför SM sade Tiger Hillarp Persson att Erik Blomqvists högsta nivå är väldigt hög och att det inte finns någon begränsning för hur bra han kan bli. I och med segern i SM har Blomqvist nu tagit in cirka 25 nya ratingpoäng och borde därför ligga på 2556 efter turneringen. Siktar han på 2600?
– Ja, det känns realistiskt men det är inget jätteuttalat mål.
Närmaste chansen att ta sig närmare den gränsen kommer i augusti i Göteborg där Blomqvist ska spela i GM-klassen i Manhems schackvecka och sedan kommer OS i Baku där Blomqvist ju är uttagen till sitt första OS.
– Det är något jag ser fram emot då det såklart är speciellt att representera Sverige. Förhoppningsvis får vi möta några starka nationer och kanske överraska lite där.
Slutligen, har den nykrönta Sverigemästaren några tips till ambitiösa unga schackspelare?
– Om man tycker schack är kul är det bara att försöka spela så många turneringar som möjligt. Sedan har jag bläddrat igenom ett rätt stort antal schackböcker genom åren, säger Erik Blomqvist.

Sverrir Thór

341_GM_Nils_Grandelius_SM-klassen

Sjätte raka för Blomqvist – Grandelius knep silvret

Att vinna partier har varit en bra strategi för Erik Blomqvist i Sverigemästarklassen och den nionde ronden såg han ingen anledning att avvika från den. Tom Rydström stod emot rätt länge men till slut blev det för mycket och den nykorade Sverigemästaren kunde bokföra sin sjätte raka vinst i turneringen. Då ingen av de närmaste konkurrenterna vann sina partier innebär det att Blomqvist vann med en tvåpoängsmarginal ner till tvåan Nils Grandelius. Han släppte endast tre remier och fick till slut 7½ poäng på de nio ronderna.
Nils Grandelius kom som sagt tvåa med 5½ poäng efter att ha spelat remi mot Axel Smith i en riktig långkörare. I partiets slutskede ledde Grandelius med en kvalitet men Smith försvarade sig skickligt och Sverigeettan kunde inte forcera sig igenom. På tredjeplats kom sedan Jonathan Westerberg som spelade remi mot Tiger Hillarp Persson. Även det partiet blev en långkörare och Hillarp Persson försökte vinna med torn och löpare mot torn men lyckades inte och efter 119 drag aktiverades 50-dragsregeln och utfallet blev remi.
En av dem som avslutade Sverigemästarklassen med flaggan i topp är Pia Cramling. I åttonde ronden spelade hon en mycket stabil remi mot Nils Grandelius och i sista ronden körde hon över Hans Tikkanen i ett parti som säkerligen kandiderar som rondens parti. Det måste dock erkännas att Tikkanen spelade mycket märkligt schack och öppnade bland annat både linjerna i centrum för Cramlings torn, innan han hade hunnit rockera. Även Daniel Semcesen fick det att lossna i sista ronden och spelade ut Jonny Hector i ett angreppsparti som den senast nämnda nog hade blivit stolt över själv.

Sverrir Thór

338_GM_Erik_Blomqvist

Erik Blomqvist avgjorde i näst sista ronden

Erik Blomqvist är ny svensk mästare i schack. Det står klart sedan han i åttonde ronden av Sverigemästarklassen vann sitt femte raka parti samtidigt som alla de som kunde komma ikapp honom förlorade poäng.
Denna gång var det Daniel Semcesen som stod för motståndet och även om mästaren från 2014 fick kämpa i underläge hela partiet så verkade han fast besluten att bita sig fast så länge det gick. Blomqvist, som varit oerhört säker i sitt spel hela turneringen, höll dock lugnet och jobbade på metodiskt tills Semcesen till slut fick erkänna sig besegrad och gav upp.
Kampen om andra platsen lever fortfarande och där är det fördel Nils Grandelius som i åttonde ronden spelade remi mot Pia Cramling. Cramling som haft en tuff turnering spelade nog sitt bästa parti hittills och gav aldrig den regerande mästaren någon vinstchans. Samtidigt förlorade både Jonny Hector och Jonathan Westerberg, mot Axel Smith respektive Hans Tikkanen. Därmed har Erik Blomqvist ett ointagligt försprång på 1½ poäng inför sista ronden och om att han är en värdig mästare råder inga tvivel. Fem raka vinster talar sitt tydliga språk.
Tikkanens vinst över Westerberg var en lång slutspelshistora där Westerberg i en jämn ställning gjorde bort sig. Slutspelsmaskinen Tikkanen gjorde inga misstag utan bärgade segern med stor säkerhet. Han har nu vunnit tre partier i rad men kom igång för sent för att en fjärde SM-titel skulle kunna vara aktuell. Han har dock fortfarande chansen på en medaljplacering.
Det har även Axel Smith som vann en bra seger mot Jonny Hector i ett stundtals inte så bra spelat men underhållande parti. Dagens femte parti var Tiger Hillarp Perssons seger över Tom Rydström. 19-årige Rydström som kvalificerade sig till Sverigemästarklassen genom att vinna Mästarklassen-Elit ifjol har inte haft flyt i många partier men mot Hillarp Persson spelade han inte så bra han kan och då blev stormästaren för svår. Rydström har dock alla förutsättningar att fortsätta utvecklas och detta första besök i Sverigemästarklassen lär inte bli det sista.

Sista ronden spelas imorgon klockan 11 och då möts:

Tom Rydström-Erik Blomqvist
Daniel Semcesen-Jonny Hector
Jonathan Westerberg-Tiger Hillarp Persson
Axel Smith-Nils Grandelius
Pia Cramling-Hans Tikkanen

344_GM_Erik_Blomqvist_SM-klassenFoto: Lars OA Hedlund

Fjärde raka för Blomqvist – leder med en poäng

Inför SM var Erik Blomqvist och Jonathan Westerberg i Teplice i Tjeckien och spelade en stark öppen turnering. Blomqvist gjorde en mycket bra turnering och hamnade på fjärde plats, utan förlust. Formen har hållit i sig till SM och efter en lugn start har Blomqvist varit helt omutbar. Fyra vinster i rad har han nu samlat på sig i och med vinsten över Tiger Hillarp Persson i sjunde ronden.
Blomqvist spelar med stort självförtroende och stor säkerhet och hittills i Sverigemästarklassen har han inte gjort många misstag. Inte heller så i partiet mot Tiger Hillarp Persson där han i sin tur utnyttjade motståndarens missar till det maximala.
En annan spelare som verkar vara i bra form är Jonny Hector som i sjunde ronden mötte Pia Cramling. Sin vana trogen gick Hector på angrepp och utsatte sin motståndare för en del utmaningar och så som ofta när man behöver försvara sig kunde Cramling inte hitta den bästa fortsättningen, även om hon i ett kritiskt läge stod betydligt bättre. Vinst för Hector som nu är på en delad andraplats med Nils Grandelius och Jonathan Westerberg.
Dessa två möttes just i sjunde ronden och i ett mycket fördelaktigt slutspel, med merbonde, lät Westerberg vinsten glida sig ur händerna. Merbonden tillkom när Grandelius spelade till synes inexakt och undvek ett löparbyte som måhända var nödvändigt. Westerberg måste gräma sig över den förlorade chansen då det inte endast är en SM-titel som står på spel utan även en GM-norm. Den är inte borta men det krävs bra utdelning i de två sista partierna då Westerberg möter Hans Tikkanen och Tiger Hillarp Persson.
Tikkanen ja, han lär inte bli något lätt byte för Westerberg. Efter en trög inledning har Tikkanen nu vunnit två partier i följd och i hans parti mot Tom Rydström var klasskillnaden mellan de två spelarna uppenbar. Tikkanen utnyttjade motståndarens optimistiska spel då Rydström offrade två bönder men fick inte mycket i utbyte för dem. Den trefaldige Sverigemästaren manövrerade sedan ut sin motståndare lugnt och metodiskt och vann säkert.
Efter förlusten mot Nils Grandelius i första ronden har Daniel Semcesen inte tagit några större risker i sitt spel. Han har kanske inte spelat försiktigt men exponerar sig inte till någon större grad och har givit ett stabilt intryck i årets Sverigemästarklass. Fem remier och en vinst i de sex följande partierna är Semcesens facit och i sjunde ronden var det Axel Smith som var på andra sidan remin.
Efter sju ronder leder Erik Blomqvist med 5½ poäng, en hel poäng före Nils Grandelius, Jonathan Westerberg och Jonny Hector. En poäng bakom dem, på en delad femteplats, återfinns sedan Hans Tikkanen, Daniel Semcesen och Axel Smith.

Åttonde ronden spelas imorgon klockan 15 och då möts:

Erik Blomqvist-Daniel Semcesen
Tiger Hillarp Persson-Tom Rydström
Jonny Hector-Axel Smith
Hans Tikkanen-Jonathan Westerberg
Nils Grandelius-Pia Cramling

Sverrir Thór

343_Blomqvist-Smith_SM-klassenFoto: Lars OA Hedlund

Blomqvist i ensam ledning med tre ronder kvar

De två senaste åren har SK Rockaden Stockholms Erik Blomqvist hamnat på medaljplats i SM. I Borlänge 2014 kom han på andra plats efter Daniel Semcesen och ifjol kom han trea efter Nils Grandelius och Emanuel Berg. I år har Blomqvist lyfts fram som kanske det största hotet mot Grandelius möjligheter att försvara sin titel och när tre ronder återstår verkar det vara ett fullt realistiskt hot. Blomqvist är nämligen i ledning i Sverigemästarklassen efter tre raka vinster i ronderna fyra, fem och sex. I sjätte ronden var det Sveriges nyaste stormästare, Axel Smith, som fick se sig besegrad av den formstarke Blomqvist.

Det var ett lång parti och ett intressant slutspel där Blomqvist kom in fördelaktigt efter att Smith hamnat i en trång ställning. Blomqvist gjorde inga misstag i slutspelet och vann till slut säkert.
Den regerande mästaren kommer inte att lämna över titeln utan kamp och i mötet mot Tom Rydström studsade han direkt tillbaka efter förlusten mot Tiger Hillarp Person i femte ronden. Grandelius fick tidigt ett initiativ och press på kungsflygeln där Rydström hade en dubbelbonde och en löpare som inte gjorde mycket mer än att agera bonde. Samtidigt hade Sverigeettan Grandelius väldigt aktiva pjäser och kunde förbättra sin ställning för varje drag och Rydström kunde inte göra mycket mer än att vänta då kontringsmöjligheterna inte existerade. Till slut blev hoten för många och Rydström fick ge upp.
Jonathan Westerberg tog sig an Jonny Hector och fick kämpa för remin sedan Hector givit damen för tre pjäser och en väldigt aktiv ställning. Westerbergs kung var exponerad och han fick till slut offra kvalitet för att undvika risken för att bli matt. Det såg inte bra ut alls men då gjorde Hector en grov miss och Westerberg kunde bärga remin. Enligt datoranalysen står han betydligt bättre i slutställningen men Hectors torn och tre fribönder kan bli livsfarliga varför remin förmodligen var ett rimligt val.
Hans Tikkanen har inte gjort någon bra turnering hittills men kanske fick han det att lossna lite med vinsten över Tiger Hillarp Persson. I ett fängslande parti där kreativiteten fick flöda var Tikkanen i slutändan den som spelade bäst och kunde bärga sin första fullpoängare i turneringen.
Trots ett antal försök har Pia Cramling aldrig blivit svensk mästare i den öppna klassen och i år lär det inte heller bli någon SM-titel för hennes del. Cramlings uppladdning inför SM bestod av spel i Grand Prix-turneringen i Chengdu i Kina och hon landade i Sverige endast ett par timmar innan lottningen till Sverigemästarklassen gjordes. Efter två svidande förluster, mot Erik Blomqvist där hon spelade bort en jämn ställning, och en mangling från Axel Smiths sida, är hon nog relativt tacksam för att Daniel Semcesen var på fredligt humör och inte utsatte henne för några större prövningar. Remi blev utfallet och Cramling ligger efter sex ronder på nionde plats med 1½ poäng.

Efter sex ronder leder som sagt Erik Blomqvist med 4½ poäng, en halva före Nils Grandelius och Jonathan Westerberg som möts just i sjunde ronden som börjar klockan 15 imorgon. Då möts:

Tiger Hillarp Persson-Erik Blomqvist
Axel Smith-Daniel Semcesen
Tom Rydström-Hans Tikkanen
Pia Cramling-Jonny Hector
Jonathan Westerberg-Nils Grandelius

Sverrir Thór

Rond 116/7 15:00
Rond 217/7 16:00
Rond 318/7 15:00
Rond 419/7 15:00
Rond 520/7 15:00
Rond 621/7 15:00
Rond 722/7 15:00
Rond 823/7 15:00
Rond 924/7 11:00