okt 212018
 

Hugo Wernberg, Wasa SK, under lördagens öppningsrond i VM. I dag finns chans till revansch för Hugo och de andra svenska spelarna. Foto: Anastasia Karlovitj/worldyouth2018.com

Det finns ett uttryck som säger: ”Det är bara att bryta ihop och komma igen”. Det kan vara något att anamma för svenska spelarna i ungdoms-VM, för det gick fullständigt troll i sakerna som hände på svenska brädena i öppningsronden. Det blev sju förluster – bara Arvin Rasti och Gustav Törngren lyckades klara remi.

Stormästaren Stellan Brynell är de unga spelarnas lagledare på plats i Grekland och han säger så här på frågan om det var premiärnerverna som spökade:

– Jag vet inte riktigt vad det berodde på. Spelarna verkade inte mer nervösa än vad som är naturligt inför första ronden i ett VM. Förlusterna såg väldigt olika ut. Jag ser inget gemensamt mönster.

Du har varit med ett tag – vad är ditt råd när man får en tuff första rond på en turnering?

– En förlust i första ronden är inte så allvarlig i en turnering med 11 ronder. Det finns alla chanser att komma tillbaka.

– I dag är det dubbelrond så rond 2 är redan klockan 10 lokal tid (livesändningen startar 9.30 svensk tid). Det finns inte så mycket tid att gå och grubbla, vilket kan vara bra. Viktigt nu är att spelarna fått tillräcklig sömn inför en jobbig speldag.

Du följer ungdoms-VM via livesändningslänkarna i vänsterspalten här på schack.se