Jan 032018
 
GM Benjamin Gledura. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Benjamin Gledura. Foto: Lars OA Hedlund.

Med två ronder kvar att spela i Rilton Cups huvudturnering är det bäddat för en elektrifierad avslutning. Ingen spelare har kunnat rycka och hela sex spelare delar ledningen med 5½ poäng på de sju ronderna. På toppbordet gjorde de polska stormästarna Piorun och Krasenkow remi vilket gav ryssen GM Antipov möjligheten att ta kommandot i turneringen men han förlorade mot nyblivne juniorvärldsmästaren från Norge, GM Aryan Tari. Därmed kom Tari ikapp de två polackerna och det gjorde även hans landsman GM Johan Salomon som vann över indiern GM Aravindh. De övriga två som delar ledningen är sedan ungraren GM Benjamin Gledura och ryssen GM Kiril Alekseenko, som slog GM Tiger Hillarp Persson.

Den andra svensken som blandat sig i toppstriden hittills, GM Nils Grandelius spelade remi mot ryssen GM Maksim Chigaev och är därmed fortfarande med i snacket om slutsegern, liksom en handfull andra spelare med 5 poäng. I den gruppen ingår även 20-årige dansken Rasmus Thögersen som i sjunde ronden vann över legendaren GM Ivan Sokolov. Thögersen som har 2260 i rating har därmed vunnit fem partier i rad och säkerligen säkrat en IM-norm och fortsätter han vinna är GM-normen inom räckhåll.

Dansken Rasmus Thögersen har chans på GM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

Dansken Rasmus Thögersen har chans på GM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

Fler spelare som har chans på GM-normer om slutrondernas resultat faller rätt är spanjoren IM Jaime Santos Lasata, finländaren IM Tapani Sammalvuo, ryssen IM Vasily Usmanov och den unge indiern IM Nihal Sarin. Sarins landsman IM Praggnanandhaa kommer inte att kunna ta sin andra GM-norm i Rilton men det finns fler turneringar och han haft fortfarande någon månad att ta Sergey Karjakins rekord som den yngste stormästaren någonsin.

GM Erik Blomqvist spelade remi mot sin klubbkompis i Rockaden, den tvåfaldige Rilton-vinnaren GM Jon Ludvig Hammer. Han är en av tre svenskar på 4½ poäng tillsammans med Tiger Hillarp och IM Ari Ziegler som efter en dålig inledning har hittat formen. På 4 poäng kommer sedan FM Anders Livner och GM Juan Bellon som även han hade en usel inledning med tre raka förluster.

Turneringshemsidan
Bilder av Lars OA Hedlund