Aug 112018
 
GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

En rond återstår nu av RTU Open i Riga och i A-gruppen har GM Pontus Carlsson inte längre någon möjlighet att vinna. Detta då han spelade remi i åttonde ronden, mot unge dansk-tyske GM Rasmus Svane, varpå Carlsson nu har tagit 6 poäng en hel poäng upp till ensamme ledaren, armeniern GM Robert Hovhannisyan. Hovhannisyan möter i slutronden en spelare med 6½ poäng och det finns därmed inte teoretisk chans att Carlsson kan komma ikapp. Oavsett det har Carlsson som spelar ytterst sparsamt numera stått för en mycket bra prestation, han är utan förlust i turneringen trots att han mött starkt motstånd vilket och skördar en hel del nya Elo-poäng som resultat av det.

Nästbäste svensk är som tidigare FM Erik Hedman som tagit 5 poäng sedan han spelat remi mot ungerske IM Florian Kaczur. Även Hedman har hittills gjort en klart godkänd turnering. Detsamma kan man knappt säga om GM Ralf Åkesson som i åttonde ronden förlorade mot en relativt lågt rankad lettisk spelare och har endast tagit 4 poäng hittills i turneringen.

Hampus Sörensen spelade remi mot FM Jaan Narva och har likt Åkesson tagit 4 poäng inför den sista ronden och Erik Alquist, som spelat bra efter en trög start, förlorade mot en rysk FM.

Rond nio spelas imorgon klockan 10.

Turneringshemsidan