okt 032018
 

De svenska lagen i OS i Batumi mötte idag olika öden. I öppna klassen mötte Sverige de nordiska grannarna från Island. För några decennier sedan var Island Nordens kanske främsta schackland, man har fortfarande flest stormästare per capita, men man har haft problem med återväxten vilket kanske manifesterar sig tydligast i att fyra av de fem i laget är spelare som har fyllt 40 år och andra bords spelaren, GM Jóhann Hjartarson är född 1963. Samtliga är dock givetvis mycket talangfulla schackspelare och i laget finns tre ex-världsmästare.

När Island och Sverige möttes i EM i Reykjavík 2015 blev Sverige förnedrade av Island, 4-0, men denna gång var svenskarna svårare att hantera för islänningarna. På första bordet såg GM Nils Grandelius ut att gå mot vinst mot GM Héðinn Steingrímsson men missade sedan vinstchansen och islänningen, kunde säkra remin. Även på andra bord blev det remi, mellan regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen och Hjartarson som för något år sedan gjorde comeback efter många år i schackdvala.

Det var på tredje och fjärdebordet som Sverige avgjorde. GM Erik Blomqvist besegrade GM Hannes Stefánsson ganska säkert och på fjärdebordet fortsatte IM Jonathan Westerberg övertyga när han gradvis förbättrade sin ställning mot JVM-vinnaren från 1994, GM Helgi Grétarsson.

3-1 till Sverige och ett bra läge inför de två sista ronderna. Som bekant gäller de avslutande ronderna i OS mest när det kommer till särskiljningspoäng och därför är det viktigt att ha en bra känsla i laget när man kommer in på sluttampen.

Damlaget fick en betydligt tuffare resa när man mötte ett starkt lag från Vitryssland. Vitryskorna var betydligt högre rankade på alla bord och det visade sig att de var en, eller ett par, storlekar för stora. WIM Inna Agrest förlorade sitt första parti i OS på första bordet och Jessica Bengtsson som även hon visat storform i turneringen fick erkänna sig besegrad.

Nina Blazekovic som spelat sparsamt i OS var den enda i svenska laget som inte förlorade sitt parti, hon mötte en spelare med drygt 300 poäng högre rating. Svenskan spelade noggrant och bra, gav inga öppningar och kunde säkert ro i hamn remin. På fjärde bordet förlorade sedan OS-debutanten Margo Zaritovskaya mot ett starkt vitryskt motstånd.

I öppna klassen har Sverige tagit 12 poäng av 18 möjliga och ligger på 23:e plats. I tionde ronden får imorgon ett nytt starkt lag, Turkiet.

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbacken) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbacken) – mobil
Inte bara schack (kommenterade partier)
Allt om OS 2018