okt 032018
 

Foto: Fide2018Batumi


Det svenska damlaget vann sin andra match i följd i den åttonde ronden av OS i Batumi. Det var Singapore som stod för motståndet och matchen slutade 3-1 till svensk fördel sedan Margareta Zaritovskaya och Angelina Fransson vunnit sina partier på de två lägsta borden.

Fransson har haft en tuff turnering och inte riktigt lyckats prestera varför vinsten mot Singapore säkerligen kändes skön. Hon har nu tagit 3 poäng av sju möjliga. Zaritovskaya som gör sitt första OS har fått spela mycket från sin reservplats, sex partier, och har likt Fransson tagit 3 poäng. Hennes vinst mot Singapore var den andra i följd sedan hon besegrat sydafrikanskan Charlize van Zyl på tid. Mot Singapore gick det betydligt snabbare, hennes parti var över på ett par timmar.

WIM Inna Agrest och Jessica Bengtsson som båda har haft en bra turnering och varit oerhört stabila gjorde remi i sina respektive partier. Agrest är alltjämt utan förlust.

Sverige har nu tagit fem segrar på de åtta ronderna i damklassen och har således 10 matchpoäng. Det innebär att man med tre ronder kvar sitter på 42:a plats. I nästa rond väntar starka Vitryssland.

I öppna klassen blev det tyvärr förlust mot Österrike som rankingmässigt är ungefär lika starka som Sverige. GM Nils Grandelius och IM Jonathan Westerberg fortsätter göra bra resultat och spelade båda remi i sina partier, Grandelius mot starke GM Markus Ragger.

GM Tiger Hillarp hamnade tidigt i trångmål på andra bordet och fick aldrig chansen att återhämta sig i partiet. GM Erik Blomqvist hade en till synes bättre ställning mot GM David Shangelia men ett tveksamt kvalitetsoffer blev kostsamt när han sedan avvecklade damerna på ett ännu mer tveksamt sätt i slutspelet.

3-1 till Österrike och likt damlaget har Sverige tagit 10 poäng i öppna klassen och sitter på 37:e plats. Nu väntar Island i den nionde ronden som spelas idag klockan 13.

OS-hemsidan
Allt om OS 2018
Inte bara schack (kommenterade partier)