okt 052018
 

Foto: Fide2018Batumi.

Sveriges avslutning på OS i Batumi kunde inte ha blivit bättre. I den öppna klassen besegrade man ett starkt kroatiskt lag med 3-1 och slutade på elfte plats vilket är det bästa svenska resultatet i OS på länge. I damklassen vann Sverige över Nya Zeeland med 2½-1½ och lyfte sig upp till 56:e plats. Det är en högre placering än Sveriges plats i startordningen, vilket måste anses vara godkänt med råge, och dessutom blev Sverige näst bästa nordiska nation efter Norge.

I öppna klassen hade herrarna i det svenska laget som förbundskapten Anders Wengholm inför slutronden konstaterade fått upp ångan och faktum är att de tre avslutande matcherna vann man alla med 3-1. Dessutom mot starka schacknationer eller vad sägs om Island, Italien och Kroatien, i den ordningen.

Ankaren GM Nils Grandelius anförde sitt lag och var i stort sett felfri i turneringen. Han spelade samtliga elva matcher, var förlustfri och tog finfina 8½ poäng. Det ger svensken 17 nya ratingpoäng och en rejäl skjuts upp på världsrankingen. 22 platser har han klättrat under OS och är nu rankad 73 i världen och närmar sig dessutom målet på 2700. Nästa helg ska Grandelius tillsammans med bland andra världsmästaren Magnus Carlsen spela Europacupen för norska laget Vålerenga och håller formen i sig kan han klättra ytterligare någon plats.

Glädjande nog för laget var det dock inte enkom Grandelius som gjorde en fin insats under OS. Reserven IM Jonathan Westerberg spelade nio partier, tog 7½ poäng och sin andra GM-norm i karriären, vilket redan framkommit på schack.se. Endast tre släppta remier och 19 nya Elo-poäng ger Westerberg ett stärkt självförtroende och blir han lite mer aktiv bör han knappt behöva vänta länge på GM-norm nummer tre.

En viktig kugge i den svenska avslutningen var också GM Erik Blomqvist som det senaste året, och lite till, har kämpat med formen. Han tog 2½ poäng på de tre sista ronderna mot starkt motstånd och bör ha fått en bra boost av avslutningen. Med sedan alltid lika stabile GM Hans Tikkanen i laget kunde det inte gå fel. GM Tiger Hillarp spelade inte de tre avslutande ronderna.

I damklassen ställde Sverige upp med ett lag utan fixstjärnan GM Pia Cramling och WFM Anna Cramling som även hon hade varit given om hon hade ställt upp. Mycket ansvar vilade därför på WIM Inna Agrests axlar och trots två raka förluster i ronderna nio och tio levererade hon mycket bra. Det var dock tydligt att Agrest började bli trött mot slutet, vilket kanske inte är konstigt med elva partier på tolv dagar och ett stort ansvar som ankare i laget. Hon är inte en professionell schackspelare och det kan ha legat hela laget i fatet i turneringen att samtliga spelar relativt sparsamt med schack.

En annan spelare som levererade bra är Jessica Bengtsson som tog 6 poäng av nio möjliga på andra bordet. Det räckte till att ge henne en WFM-titel, vilket givetvis är väldigt roligt och förhoppningsvis en uppmuntran att fortsätta satsa.

Angelina Fransson gjorde inte riktigt lika bra ifrån sig, hon fick 3 poäng på åtta partier, lika många som Nina Blazekovic gjorde på sju partier. En stark OS-debut gjorde dock Margarita Zaritovskaya som fick 4 poäng av nio möjliga på reservplatsen. Ett framtidsnamn i svensk damschack om hon fortsätter satsa och OS-debuten bör ha givit 14-åringen ett stärkt självförtroende.

Ett sammanfattningsvis ändå framgångsrikt, för svensk del, OS är nu över.

OS-hemsidan
Inte bara schack (kommenterade partier)
Allt om OS 2018