okt 042018
 

GM Nils Grandelius. Foto: Fide2018Batumi.

Sverige besegrade Italien i den öppna klassen i tionde ronden och näst sista ronden av OS i Batumi. 3-1 slutade matchen i svensk favör och redan innan fyra timmar hade gått från spelstart så stod det klart att det skulle bli svensk seger.

Det var regerande svenske mästaren GM Hans Tikkanen och formstarke IM Jonathan Westerberg som vann sina partier och det är svårt att inte imponeras stort av Westerbergs framfart i OS. Från sin reservposition har han spelat åtta partier och tagit 7 poäng. GM-normen är nära och det torde räcka att han får spela i slutronden för att säkra norm, oavsett resultat.

Även GM Nils Grandelius är alltjämt förlustfri i turneringen. Det svenska ankaret har spelat samtliga tio partier, mer än alla andra i laget, och tagit 7½ poäng. Därmed tillhör han toppskiktet av första bords spelare i turneringen. Grandelius spelade remi i sitt möte med Italiens starkaste spelare, GM Daniele Vocaturo, och remi spelade även GM Erik Blomqvist. Efter en knackig mittenperiod i turneringen har Blomqvist kommit igen bra på slutet och tagit 1½ poäng av två möjliga.

En bra match för Sverige vilket förbundskapten Anders Wengholm konstaterar i en kommentar till schack.se:

– Herrarna har verkligen fått upp ångan och spelade kanske den bästa matchen i turneringen (hittills!). På de två senaste matcherna har vi inte varit i förlustfara i något parti vid något tillfälle. Spännande är bara förnamnet på matchen mot Kroatien!

Inför slutronden har Sverige nu tagit 14 matchpoäng och även om man inte kommer att kunna ha något med medaljstriden att göra finns chansen att ta en riktigt framskjuten placering i turneringen, till och med topp tio. Då krävs dock en seger över Kroatiens starka lag och det är absolut ingen omöjlighet.

I damklassen fick Sverige möta ett starkt Turkiet och det blev tyvärr en storförlust, 0-4. Turkiska vinster på alla bord och WIM Inna Agrest som spelat alla partierna på det första bordet har nu förlorat två partier i följd. Hon har dragit ett tungt lass i turneringen och börjar sannolikt bli väldigt trött.

Jessica Bengtsson, som även hon har visat bra form i OS, vilade idag och det blev istället Angelina Fransson som spelade på andra bordet och inte heller hon hade något att sätta emot turkiskorna. Nina Blazekovic och Margarita Zaritovskaya förlorade också sina partier.

Sverige är på 68:e plats i damklassen inför slutronden då man möter Nya Zeeland och en seger där kan innebära ett rejält kliv uppåt i tabellen.

– För damlaget har det gått lite i stå. Inte så konstigt kanske eftersom motståndet har varit mycket tufft de två senaste ronderna. Idag blev det förlust med 0-4. Inna hade vinstspel men tappade tråden i tidsnöd. I övriga matcher var Turkiet helt enkelt minst ett nummer för stora för oss. Vi skall försöka avsluta snyggt nu mot Nya Zeeland, säger Anders Wengholm.

Slutronden börjar klockan 9 imorgon, svensk tid.

OS-hemsidan
Sverige matcher live (via Hasselbacken) – desktop
Sverige matcher live (via Hasselbacken) – mobil
Inte bara schack (kommenterade partier)
Allt om OS 2018