okt 042018
 

En rond återstår nu av OS i Batumi och spänningen är stor, såväl i den öppna klassen som damklassen. Allt kommer att avgöras i slutronden och i öppna klassen möts de två ledarlagen USA och Kina i en direkt final. Båda lagen har tagit 17 matchpoäng av 20 möjliga men USA har inför matchen aningen bättre kvalitetspoäng. Huruvida det innebär att det räcker med oavgjort för amerikanerna för att försvara sin titel är dock högst oklart då kvalitetspoängen kan påverkas in i det sista.

Klart är att det blir en sevärd match mellan två av världens just nu starkaste schacknationer. Oavgjort i matchen mellan USA och Kina ger också Ryssland, Frankrike och Polen chansen att komma upp i lika många matchpoäng och då ligger framförallt Polen bra till då man inför den sista ronden har bättre särskiljningspoäng än både USA och Kina.

I damklassen är det fördel Kina som inför slutronden leder med en matchpoäng före Ukraina, USA och Armenien. Kina har tagit 17 matchpoäng och har dessutom ett kraftigt övertag sett till särskiljningspoängen vilket gör att det kan räcka med oavgjort mot Ryssland i slutronden. En match som man inför OS hade trott skulle kunna bli finalmatchen men ryskorna har verkligen inte rosat marknaden och är i stort sett chanslösa att bli olympiska mästare.

Ryssland har dock en hel del stolthet att kämpa för vilket gör att matcherna mellan USA och Ukraina å ena sidan och Armenien och värdarna Georgien 1 å den andra kan bli mycket intressant.

Hur det hela slutar får vi veta imorgon eftermiddag.

OS-hemsidan
Allt om OS 2018