Jun 022018
 
Ding Liren råkade ut för cykelolycka och det är oklart huruvida han kan spela klart i Norway Chess. Foto: Lennart Ootes/Norway Chess.

Ding Liren råkade ut för cykelolycka och det är oklart huruvida han kan spela klart i Norway Chess. Foto: Lennart Ootes/Norway Chess.

I  fjärde ronden av superturneringen Norway Chess i Stavanger fick ledaren och världsmästaren Magnus Carlsen ta sig an amerikanske Hikaru Nakamura. Carlsen har igenom åren haft relativt lätt för Nakamura som är en mycket sevärd spelare i sina bästa stunder men spelar ofta vårdslöst vilket inte brukar vara att rekommendera när man möter herr Carlsen. I detta möte tog Nakamura dock inga risker, han spelade enkelt och de två bytte av pjäser i rask takt tills det bara fanns damer och en handfull bönder kvar på var sin sida och det fanns inget mer att spela för varför Carlsen tog remi med remischackar.

Därmed uppstod möjligheten för de närmast jagande att med vinst i sina partier ta sig lite närmare världsmästaren i toppstriden och den möjligheten tog de två första årens vinnare av Norway Chess, Sergey Karjakin. Han mötte fransmannen Maxime Vachier-Lagrave som spelade Grünfeldindiskt som svart men gick bort sig i en mycket intressant mittspelsställning. Karjakin behövde inga fler inviter och gick på knock. Han har därmed tagit 2½ poäng på de fyra ronderna och har en halva upp till Carlsen som alltjämt leder.

Även Levon Aronian hittade vinstformen i den fjärde ronden där han mötte Shakriyar Mamedyarov. Även där spelades Grünfeldindiskt och även där gick svart på pumpen. Aronian fick en bonde i en jämn ställning och även om det inte gav någon initial fördel så kunde armeniern förvalta merbonden optimalt i slutspelet.

Anand och So spelade remi och partiet mellan Ding Liren och Fabiano Caruana blev uppskjutet sedan Liren råkat ut för en cykelolycka och fick vårdas på sjukhus och opereras. Det är oklart huruvida han kommer att kunna fullfölja turneringen, besked om det väntas idag.

Turneringshemsidan