Jun 032018
 

Världsmästaren Magnus Carlsen leder igen med en hel poäng efter femte ronden av Altibox Norway Chess i oljestaden Stavanger. Han spelade remi mot Vishy Anand, en ganska slätstruken sådan, samtidigt som utmanaren Fabiano Caruana slog Sergey Karjakin, som ju var den som hade en halva upp till Carlsen.

Caruana visade tidigt att han ville spela för vinst och Karjakin i sin tur var lite väl passiv i ett viktigt skede vilket gav amerikanen en ganska kraftig fördel. Han utökade den sedan successivt även om Karjakin gjorde det han kunde för att sätta grus i maskineriet men när Karjakin tappade tråden kunde Caruna bryta igenom ryssens försvarslinje och ro hem segern relativt enkelt.

I partierna mellan Mamedyarov och Nakamura samt MVL och Aronian blev det relativt snabba remier och efter den femte ronden leder Carlsen som sagt återigen med en hel poäng. Han har tagit 3½ poäng medan Karjakin och Aronian har 2½ poäng. Ding Liren har brutit turneringen sedan han tvingades genomgå en höftoperation efter en cykelolycka under turneringen.

Turneringshemsidan