Aug 082018
 
IM Johan-Sebastian Christiansen vid spel i Skol-NM i Kosta 2016. Foto: Lars OA Hedlund

IM Johan-Sebastian Christiansen vid spel i Skol-NM i Kosta 2016. Foto: Lars OA Hedlund.

För femtonde året och fjortonde året i rad arrangerar SS Manhem sin schackvecka med start på lördag 11 augusti i Mölnlycke Kulturhus. Festivalen består av en GM-turnering och som tidigare år (dock inte ifjol) även en IM-turnering.

Totalt fyra stormästare deltar i schackveckan, varav tre i GM-turneringen, och en mängd andra titelspelare. Ett av syftena med turneringen är att ge unga och lovande spelare chansen att mäta sig mot utländska titelspelare och försöka ta normer. Ett av turneringens affischnamn i år är norske IM Johan-Sebastian Christiansen som både är högst rankad och har en färsk GM-norm som han tog i Tjeckien under sommaren. Lyckas han ta ytterligare en norm i Mölnlycke är GM-titeln i hamn då Christiansen redan har tagit sig över ratinggränsen på 2500.

I IM-turneringen deltar fyra svenskar av den yngre generationen som ska försöka ta knipa IM-normer, nämligen FM Kaan Kücüksari, FM Tom Rydström, FM Milton Pantzar och FM Isak Storme.

Svenska stormästarkåren representeras av GM Stellan Brynell och GM Thomas Ernst, som spelar i IM-turneringen, och IM-kåren av IM Linus Johansson, IM Bengt Lindberg och nyblivne IM Stefan Schneider. Får dessa till det kan de mycket väl ta en GM-norm, i fallet Lindberg den andra i karriären. För övriga spelare hänvisas till turneringshemsidan.