jul 022017
 
GM Nils Grandelius, GM Jóhann Hjartarson och IM Jonathan Westerberg. Foto: Växjö Schackklubb.

GM Nils Grandelius, GM Jóhann Hjartarson och IM Jonathan Westerberg. Foto: Växjö Schackklubb.

Det blev en dubbel isländsk triumf i NM i Växjö som avslutades idag. Stormästaren Jóhann Hjartarson, som inför ronden ledde med en halv poäng före Sverigeettan och stormästarkollegan Nils Grandelius, fick aldrig några stora problem mot en IM Jonathan Westerberg på normjakt. Enligt en ytlig datoranalys så Westerberg ut att ha en fördelaktig ställning men den rutinerade Hjartarson hade allt under kontroll och kunde enkelt hålla remin. Samtidigt spelade Grandelius ut unga danska IM Jesper Thybo och därmed var de två stormästarna återigen jämna sett till antal poäng, 7½ av nio möjliga.

Det innebar att man behövde ta till särskiljning med kvalitetspoäng som första metod och där var det inget snack om saken, Hjartarsons 50 kvalitetspoäng mot Grandelius 47 avgjorde saken och islänningen knep första platsen, NM-titeln och den nordiska platsen i World Cup. För den som enbart tittar på ratingtalen ett kanske oväntat resultat men 54-årige Hjartarson som 2015 gjorde comeback efter ett långt uppehåll från tävlingsschack är oerhört rutinerad och har flera gånger under sin långa karriär visat att han aldrig ska underskattas.

På de fyra platserna bakom Hjartarson och Grandelius kom sedan, glädjande nog, fyra svenska spelare som alla överpresterade sett till sin rating, IM Jonathan Westerberg, IM Linus Johansson, FM Drazen Dragicevic och FM Martin Lokander. Dragisevic prestation räckte inte endast till en femteplats utan även till en IM-norm. Även Stefan Schneider som hamnade på åttonde en plats säkrade en IM-norm men det som är viktigare, tack vare en ratingökning om 30 poäng behöver han nu bara 10 Elo-poäng för att realisera de tre IM-normer han har sedan tidigare och bli IM.

WIM Viktoria Johansson, WGM Lenka Ptacnikova och WCM Ellen Kakulidis. Foto: Växjö Schackklubb.

WIM Viktoria Johansson, WGM Lenka Ptacnikova och WCM Ellen Kakulidis. Foto: Växjö Schackklubb.

För övriga resultat hänvisas till tabellen men några prestationer som kan vara värt att lyfta fram är 14-årige Jung Min Seos elfteplats och Josef Asks 13:e plats. Dessa har nu båda säkrat FM-titeln och ett par andra spelare som gjorde mycket bra ifrån sig är Jan-Olov Lind och dansken Rasmus Thøgersen.

I damklassen vann storfavoriten från Island, WGM Lenka Ptacnikova en till slut säker seger. När den sjunde och sista ronden var avklarad hade hon tagit 6 poäng och marginalen ner till danskan WCM Ellen Kakulidis på andra plats var en hel poäng. Efter förlusten i andra ronden mot WIM Cristine Marino-Wågman samlade sig Ptacnikova och till slut var det ingen diskussion om vem som var bäst. På tredje plats kom WIM Victoria Johansson med 4½ poäng.

Einar Lauritzen. Foto: Lars OA Hedlund.

Einar Lauritzen. Foto: Lars OA Hedlund.

Den mest oväntade av alla vinnare i årets upplaga av NM var utan tvekan norrmannen Einar Lauritzen vars namn fanns inte med i förhandssnacket i veteranklassen 50+. Där var det FM Áskell Örn Kárason och Limhamns legendariske ungdomsledare Conny Holst som var förhandstippade att slåss om segern men efter att Lauritzen slagit Kárason i femte ronden kunde islänningen aldrig komma ikapp trots ett ärligt försök. Lauritzen fick till slut 6½ poäng och släppte endast tre remier medan Kárason fick 6 poäng och Holst som knep tredjeplatsen skrapade ihop 5½ poäng.

Kurt Ekelund, FM Rolf Lekander och Weine Nilsson. Foto: Växjö Schackklubb.

Kurt Ekelund, FM Rolf Lekander och Weine Nilsson. Foto: Växjö Schackklubb.

I den äldre veteranklassen, 65+, var kampen stenhård ända in i mål och väl där hade fyra spelare korsat mållinjen med samma antal poäng, 5½, vilket, liksom i öppna klassen, föranledde en särskiljning. Målfotot kunde dock inte skilja emellan Weine Nilsson och Växjöspelaren FM Rolf Lekander, de hade lika många kvalitetspoäng, deras inbördes parti slutade med remi, lika många partier som svart och lika många vinstpartier. Därmed fick de två dela segern i klassen och båda kan titulera sig nordiska mästare vilket kanske är ett passande slut på en tävling där gemenskapen är minst lika viktig som tävlingsmomentet. På tredje plats kom sedan Kurt Ekelund.

Öppna klassen
Damklassen
Klass 50+
Klass 65+

Bilder från Lars OA Hedlund