jan 172018
 
Shakriyar Mamedyarov. Foto: Alina L'Ami/Turneringens Facebooksida

Shakriyar Mamedyarov. Foto: Alina L’Ami/Turneringens Facebooksida

Det senaste året har Azerbajdzjans stora schackstjärna Shakriyar Mamedyarov varit en av de starkast lysande stjärnorna på schackhimlen. Allt började med vinsten i Vugar Gashimovs minnesturnering i Shamkir ifjol och sedan dess har den gemytlige Mamedyarov knappast gjort ett felsteg vid schackbrädet. Segern i Shamkir var hans andra raka men tidigare var Mamedyarov känd för att vara en mycket sevärd spelare som varvade högklassigt angreppsspel med riktiga bottennapp och ansågs knappast vara en spelare som kunde nå den absoluta världstoppen.

Efter vinstpartiet mot Fabiano Caruana i femte ronden av Tata Steel Chess Masters är Mamedyarov dock ny världstvå på den flytande rankinglistan och dessutom en av tre spelare som delar ledningen i Wijk aan Zee. De andra två, Anish Giri och Vishy Anand, spelade remi i sina respektive partier och samtliga tre har därmed tagit 3½ poäng av fem möjliga, en halva mer än trion på en delad fjärdeplats, Vladimir Kramnik, Magnus Carlsen och Wesley So. Carlsen och Kramnik möttes i femte ronden i vad som blev en kamp mellan de kanske två bästa slutspelsspelarna i världen. Kramnik ledde med två bönder i tornslutspelet men båda bönderna befann sig på samma linje vilket underlättade försvarsarbetet för Carlsen avsevärt och till slut fick Kramnik ge upp sina försök att vinna och remi blev utfallet.

So mötte den hittills olycklige Adhiban Baskaran som inte har fått många rätt i årets turnering, och vann. Det var So:s första vinst hittills i årets upplaga av turneringen som han vann ifjol och visst kan han komma att blanda sig i kampen om slutsegern igen. Det tredje partiet som avgjordes, vilket har blivit något av turneringens tema (det vill säga tre avgjorda partier i varje rond), var mötet mellan Peter Svidler och kinesiskan Hou Yifan som hittills endast har mäktat med en enda remi.

Imorgon är spelarna lediga och rond sex spelas på fredag klockan 13:30.

Turneringens Facebooksida (innehåller bl a. foton och videointervjuer med spelarna)
Turneringshemsidan