jan 202018
 
Wesley So. Foto: Alina L'Ami/Facebook.

Wesley So. Foto: Alina L’Ami/Facebook.

Shakriyar Mamedyarov fortsätter visa att hans framgångar under 2017 inte var någon tilfällighet. Hans spel kännetecknas, som vanligt, av stor kreativitet och aggression men framförallt även av stort mod och självförtroende. Det visade han prov på i sjätte ronden där han i en betydligt sämre ställning mot indiern Adhiban Baskaran valde att offra kvalitet. Därmed kunde han neutralisera Baskarans spel och själva skapa sig chanser i ett slutspel som han sedan förvaltade med stor säkerhet.

Samtidigt spelade Mamedyarovs kamrater i tätgruppen, Vishy Anand och Anish Giri, inbördes remi vilket innebär att den nya världstvåan från Azerbajdzjan nu är i ensam ledning i Wijk aan Zee. Den gode Shakriyar börjar närma sig Magnus Carlsen på den flytande ratinglistan och håller formen i sig till kandidatturneringen i mars kan det mycket väl bli så att det blir Mamedyarov som utmanar Carlsen om VM-titeln, något inte många hade räknat med för bara ett år sedan.

En annan spelare som nu har hittat formen är den regerande mästaren i Wijk aan Zee, Wesley So. I rond sex vann han sitt andra parti i följd och nu har han kommit i kapp Anand och Giri sett till poäng men har en halva upp till ledaren. En halv poäng bakom trion Anand, Giri och So kommer sedan Carlsen och Kramnik som spelade remi mot Peter Svidler respektive Gawain Jones.

Rond sju spelas imorgon klockan 13:30.

Turneringshemsidan