mar 112018
 

Det mest emotsedda partiet inför den andra ronden i kandidatturneringen i Berlin var nog det mellan Shakriyar Mamedyarov och Levon Aronian. Båda är mycket sevärda spelare med en dynamisk och aggressiv spelstil och båda har visat en mycket bra form det senaste året. De som hade väntat sig fyrverkerier på brädet blev dock mäktigt besvikna då de två mästarna tog remi genom dragupprepning efter endast 24 drag. Då hade Aronian låst in Mamedyarovs dam och dragupprepningen var i princip oundviklig för den senast nämnde.

Remin var Aronians andra korta på de två första ronderna och den väcker onekligen frågan om huruvida den armeniske superstjärnan, Aronian sägs ha ungefär samma status i hemlandet som fotbollsstjärnan David Beckham hade i England när det begav sig, har en långsiktig plan för att vinna turneringen. Klart är att han är mycket väl förberedd inför turneringen och dessutom vet den rutinerade Aronian att det är en lång turnering och det kan vara bra att hushålla med orken inledningsvis.

Istället blev det partiet mellan Alexander Grischuk och Wesley So som fångade publiken. So är känd för sitt försiktiga och säkra spel medan Grischuk är en mer allsidig spelare och båda hade förlorat i inledningsronden. Båda torde därmed rimligtvis vara revanschsugna men i detta möte var det aldrig någon tvekan om vem som ville mest. Grischuk fick snabbt en fördel som han successivt utökade. So försökte kämpa men utan framgång och Grischuk kunde komfortablet ro hem vinsten.

De övriga två partierna, mellan Ding Liren och Fabiano Caruana å ena sidan och Vladimir Kramnik och Sergey Karjakin å den andra var riktiga nagelbitare men slutade båda med remi. I synnerhet mötet mellan Kramnik och Karjakin var intressant där Kramnik pressade och pressade och Karjakin gjorde det han gör bäst, försvarade sig. Ställningen var stundtals nästan absurd men Karjakins förmåga att försvara sig är oöverträffad och remi blev det till slut.

Ding Liren mot Caruana var ett intensivt parti men hela tiden jämnt och det mesta tydde på remi vilket sedan blev utfallet.

Rond tre spelas imorgon kl. 15. Då möts:

Karjakin – Grischuk
Aronian – Kramnik
Caruana – Mamedyarov
So – Ding Liren

Chess24