okt 052018
 

OS i Batumi är nu avgjort och det blev dubbelt kinesiskt. I öppna klassen spelade Kina oavgjort mot regerande mästarna och förhandsfavoriterna USA i slutronden och även om USA inför ronden hade bättre kvalitetspoäng så blev det så att Kina fick till slut bäst dito och det var det som avgjorde. De båda nationerna hamnade på 18 matchpoäng men Kina fick 372,5 särskiljningspoäng mot USA:s 360,5 och det var det som avgjorde saken.

På tredje plats om sedan Ryssland som slog Frankrike i slutronden och fick därmed lika många matchpoäng som Kina och USA men 354,4 särskiljningspoäng. Än en gång misslyckas Ryssland, som denna gång dock inte fick bära favoritskapet, med att vinna OS, något som utan tvekan svider för denna schackhistoriens dominant som vann samtliga OS från 1980 till 2002 men har inte vunnit sedan dess. Den nya stormakten Kina har vunnit två av de tre senaste gångerna och kommer att vara en av favoriterna i nästa OS som går av stapeln i Ryssland, Khanty-Mansiysk 2020.

På damsidan har Kina sedan länge varit en stormakt och i Batumi vann de sitt sjätte guld i OS-historien och sitt andra raka. Kina spelade oavgjort mot USA och det räckte till guldet även om Ukraina  besegrade USA med 3-1. Kina och Ukraina slutade med 18 matchpoäng vardera i damklassen men kinesiskorna hade bäst särskiljningspoäng, 407 mot Ukrainas 395,5 och därmed kan man än en gång titulera sig olympiska mästare.

På tredje plats med 17 poäng kom värdlandet Georgiens förstalag (andra laget hamnade på nionde plats) och fyra blev förhandsfavoriterna Ryssland.

OS-hemsidan
Allt om OS 2018