Sep 082018
 
FM Martin Jogstad (närmast kameran) vid spel i fjärde ronden i JVM. Foto: Turneringshemsidan.

FM Martin Jogstad (närmast kameran) vid spel i fjärde ronden i JVM. Foto: Turneringshemsidan.

Efter den fina vinsten över turkiske GM Vahap Sanal i tredje ronden av JVM var det dags för FM Martin Jogstad att möta näste titelspelare, nämligen IM Ulvi Sadikhov från Azerbajdzjan, rond fyra. Svensken fick en tuff ställning med svart men kämpade sig tillbaka på ett starkt sätt och hade nog remin som i en ask men ett litet ögonblick av oskärpa gjorde att han sedan satte bort en kvalitet i ett sådant läge som man inte får sätta bort kvaliteter och hade dessutom en värdelös dubbelbonde på a-linjen. En stark IM behöver inte fler chanser än så och Jogstad förlorade således, förargligt, i rond fyra.

Svensken visar dock upp ett bra spel och en bra form och kan om formen håller i sig ta en riktigt bra placering. Formen sätts på prov igen i rond fem då han möter slovakiske GM Christopher Repka.

I damklassen fick WFM Anna Cramling en tuff uppgift i rond tre mot WIM Mobina Alinasab. Efter en inledning där Cramling höll jämna steg med iranskan tappade hon tråden i mittspelet och Alinasab kunde avveckla till ett slutspel där hon i stort sett stod på vinst direkt. Avslutningen blev sedan en tjusig liten knorr där Cramling hamnade i ett mattnät efter att hon försökt rädda en pjäs.

I fjärde ronden fick svenskan ett på pappret mer beskedligt motstånd i form av turkiskan WCM Gulenay Aydin. Länge var det dock turkiskan som hade kommandot men efter en avveckling av damer och ett antal pjäser manglade Cramling sönder sin motståndare och kunde till slut bärga vinster.

Både Jogstad och Cramling har således tagit 2 poäng av fyra möjliga och ligger på 83:e respektive 49:e plats i sina klasser. Jogstad får som sagt möta Repka i rond fem medan Cramling tar sig an kinesiskan Li Xinyu. Spelet inleds klockan 13 idag.

Turneringshemsidan