Jan 112018
 
GM Kiril Alekseenko. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Kiril Alekseenko. Foto: Lars OA Hedlund.

Det har nu gått en vecka sedan ryske stormästaren Kiril Alekseenko kunde fira den största turneringssegern i sin karriär, segern i Rilton Cup, och dessutom milstolpen 2600 i Elo. Schack.se ställde honom några frågor, via mail, med anledning av detta.

Alekseenko berättar att det inte var förrän inför den sista ronden som han började fundera på att han faktiskt kunde vinna hela kalaset.

– Turneringen gick bra men dock inte något extraordinärt, till exempel skulle jag ha förlorat mitt parti mot danske IM Jesper Thybo i rond fyra men slapp undan med en patt. Förmodligen gav den räddningen mig självförtroende och energi inför de resterande ronderna. Jag var ganska lugn eftersom jag inte spelade på toppborden förrän mot slutet. Så jag kunde bara njuta av Stockholm, ha det kul och fokusera på att spela schack under hela turneringen.

Han menar att han inte var nöjd med sitt spel, trots att han vann turneringen och inkasserade 15 nya ratingpoäng. I många ronder fick han sämre ställning efter öppningen och tvingades kämpa för at inte förlora snabbt.

– Det var en tuff turnering och det är svårt att fokusera på schack över nyår men givetvis är jag glad nu, i synnerhet för att jag har visat att jag med en kombination av lite tur och mod kan uppnå fantastiska resultat.

Kiril Alekseenko hyllar både spelorten och arrangemanget.

– Stockholm är en mycket vacker stad, en av Europas finaste. Det gav mig mycket nöje att promenera runt i staden på min fritid och vyerna är mycket vackra. Arrangemanget av turneringen var också av högsta kaliber. Spellokalen var bekväm, man kunde ta gratis vatten, kaffe eller te samt titta på livestream med toppartier. Jag ser framemot att besöka Stockholm och Rilton Cup igen och kommer definitivt att rekommendera turneringen för mina vänner och landsmän.

Landsmän ja, det fanns en stor grupp ryska spelare som deltog i Rilton denna gång och bara från Alekseenkos hemstad S:t Petersburg var de cirka femton, säger han.

– Det är så klart bra att ha sällskap av några från samma land när man spelar utomlands men jag är inte helt säker att det ger en fördel. Ibland kan det till och med vara så att man måste undvika sina landsmän för att kunna fokusera på turneringne, eftersom inte alla kommer för att spela schack, säger Kiril Alekseenko, vinnare av Rilton Cup 2017/2018.

Turneringshemsidan