apr 012015
 

Pia_kvartsfinalPia Cramling nådde semifinal i Dam-VM innan hon slogs ut mot Natalija Pogonina.
– Jag är jättetrött, säger hon efter särspelet. Det är därför spelet blev sämre de sista två dagarna.
Du tog ledningen med 1-0 i matchen. Vad hände sedan?
 – Jag blev lurad i öppningen – gick rakt in i deras förberedelser och det var precis det jag hade velat undvika. Sedan missade jag flera naturliga drag men jag tror att det delvis beror på trötthet.
–  Jag saknar naturligtvis sekundant – det var en stor skillnad i den här matchen mot Pogonina, som hade sin sekundant här. Det är inte bara mot mig hon fått in sina öppningar. Men Juan [Bellon, Pias man] kunde inte komma med med tanke på Anna [deras dotter] och att ta hit någon annan skulle ha blivit väldigt dyrt.
Låt oss fokusera på det positiva: att du gick hela vägen till semifinal. Hur gick det till?
– Jag vet inte varför det gick så bra, men jag trivdes här. Arrangemanget var bra och det betyder mycket för mig när jag spelar – att spelarvillkoren är bra. Och så gillar jag upplägget med matcher och utslagning.
– En annan anledning är nog att jag slapp tiebreaks fram till kvartsfinalen. Det  var samma sak i VM i Nalchik 2008, där blev det aldrig tiebreaks. Inte för att jag har något emot snabbschacket, men jag var jättetrött efteråt och fick inte en ledig dag inför semifinalen som inför de andra matcherna.
Spelar du annorlunda idag jämfört med vad du gjorde 2008?
 – Jag var mer avslappnad den här gången – var egentligen bara fokuserad på partierna och inte alls på resultatet.

Pia åker hem från Sotji så snart hon har möjlighet och stannar inte kvar för att se finalen mellan Pogonina och Mariya Muzychuk.
– Jag tycker att Mariya Muzychuk är den starkare spelaren, säger hon. Men Pogonina spelar på hemmaplan och är kanske den minst nervösa av de två.