Dec 022017
 
I första ronden möttes Carlsen och Caruana. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

I första ronden möttes Carlsen och Caruana. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

Schackvärldens blickar riktas nu mot Storbritanniens huvudstad London där årets upplaga av London Chess Classic precis har dragit igång. I vanlig ordning är turneringen den avslutande turneringen i Grand Chess Tour. I princip hela världseliten, med undantag för världstrean Mamedyarov är på plats och inför den avslutande turneringen är det världsmästaren Magnus Carlsen som leder touren. Han är också den meste vinnaren med fyra turneringsvinster sedan den första upplagan 2009. Ifjol var Carlsen inte med och då lånade Wesley So topplatsen men världsmästaren är nog fast besluten att återhämta den.

Det finns dock några som är lika fast beslutna att inte låta Carlsen vinna. Maxime Vachier-Lagrave lära vara den ende som har chans att norpa segern i touren från världsmästaren men även Levon Aronian, som varit storform hela året och av många ses som favoriten att vinna kandidatturneringen i Berlin. Även Wesley So vill nog visa att han fortfarande kan, liksom Fabiano Caruana och Vishy Anand.

I första ronden blev det idel remier men historien indikerar att vi har en spännande turnering att se framemot. London Chess Classic brukar vara en rafflande turnering och en av schackårets höjdpunkter.

Turneringshemsidan