apr 092018
 

Malmö Allmänna Schackklubb säkrade som bekant nyligen segern i Elitserien. Det var klubbens första SM-titel och resultatet av en målmedveten satsning som har tagit världsstjärnor och några av Sveriges starkaste spelare till klubben som bara för något år var nära att åka ur division 1. Säsongen 2013/2014 hamnade MAS på femte plats i division 1 södra och det var enkom tack vare partipoäng som man lyckades hanka sig kvar. Nu, fyra år senare är man svensk mästare. Schack.se ställde några frågor till ordföranden, Roger Christoph Magnusson, och den första är självklart, hur känns det?

– Fantastiskt bra! Det är svårt att greppa att den klubben jag tillhör är svenska mästare!

Han säger att för bakom titeln ligger ett stort intresse och engagemang för schack hos både styrelse och medlemmar.

– Ska man bygga klubb på denna nivå bör man följa vad som händer internationellt samt på hemmaplan och lägga många timmar i veckan i många år på klubbarbete, kontakt med kommunen, bidrag, sponsring, nätverk och kamratskap vilket är en stor del i MAS. Själv har jag varit igång sedan 2003 i klubbens styrelse.

Detta är det som skapar klubbens grundstomme, menar MAS ordförande, och tillägger att för honom som ordförande gäller det även att lyssna in vad folk säger för att hålla ihop klubben vid satsningar. Som exempel nämner han att det alltid finns de som är emot nyrekrytering av starka spelare eftersom det kan kosta en själv platsen i laget.

– Jag har från början varit noga med att inte spelarna ska enbart komma från andra klubbar utan en förankring sedan tidigare i MAS är att föredra. Klubben har ju fostrat både Daniel Semcesen och Tiger Hillarp. Flera av våra egna spelare sedan tidigare har varit med och tagit oss mot målet, säger Roger Christoph Magnusson.

Det är även viktigt att ha en god relation med sponsorer och Malmö AS har i Mobile Labs haft en stark sponsor som bland annat möjliggjort för klubben att rekrytera georgiske superstormästaren Baadur Jobava.

– Mobile Labs har styrelsen haft en ständig och god kontakt med i flera år nu.

Som nämnts ovan var MAS nära att åka ur division 1 för bara en handfull år sedan och höll sig kvar bara på målskillnad. Det var då Mobile Labs kom in i bilden.

– Då fick vi förstärkningar i form av titelspelare som stormästare och FM och sedan tillkom fler och fler.

Roger Christoph Magnusson säger att målet alltid har varit att spela bra schack och ha trevligt. Sedan tillkom titelspelarna och vägen till SM-guldet var utstakad. Hur kan man då säkerställa att satsningen som gav SM-titeln är hållbar över längre tid?

– Det kan man aldrig. Schack på den här nivån kostar och är helt beroende på sponsring och hårt arbete med mycket logistik. Klubbens ekonomi får aldrig äventyras. Det är många pusselbitar som måste falla på plats varje säsong och detta är lika viktigt inför varje säsong.