Aug 212018
 
Nakamura ser måttligt road ut efter förlusten mot Grischuk. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Nakamura ser måttligt road ut efter förlusten mot Grischuk. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Sedan Magnus Carlsen lade beslag på första platsen på världsrankingen vid årsskiftet 2009/2010 har han hållit hårt i den platsen och varit världens odiskutabelt bäste schackspelare. Bakom honom har en grupp spelare kämpat om epitetet världens näst bäste spelare. Länge var Levon Aronian den självklara tvåan men sedan tog Fabiano Caruana över. Flera har dock gjort anspråk på topplaceringarna bakom Carlsen och en av dem är ryssen Alexander Grischuk vars högsta position på världsrankingen var nummer tre, i maj 2014.

Grischuk som inte var något underbarn i det begreppets moderna bemärkelse, han hade fyllt 17 när han blev stormästare, har sedan dess inte nått hela vägen fram men konsekvent hållit sig i det absoluta toppskiktet och funnits på topp 15. Han är en uppskattat personlighet och bjuder gärna på sig själv med fyndiga citat som när han efter att ha mött Fabiano Caruana i första ronden av Sinquefield Cup och sedan mötte Shakriyar Mamedyarov konstaterade att han mött världstvåan både i rond ett och två (Mamedyarov gick om Caruana på den flytande rankinglistan i rond ett).

I St. Louis har Grischuk nu anslutit till den grupp som leder turneringen och den har följaktligen vuxit  från trio till kvartett. Grischuk, som är välrenommerad blixtspelare och har vunnit Blixt-VM tre gånger, mötte en annan blixtfantom nämligen Hikaru Nakamura från USA. Ryssen fick tidigt ett övertag och släppte det aldrig utan manglade ner amerikanen och slutknorren på partiet är en demonstration om hur man ska vinna slutspel med likfärgade löpare.

Apropå manglingar, efter Magnus Carlsens maratonmangling av Sergey Karjakin valde båda att ta det lugnt och gjorde relativt korta remier mot sina respektive motståndare, Levon Aronian och Vishy Anand. Remi gjorde även Maxime Vachier-Lagrave och Wesley So samt Caruana och Mamedyarov.

Fyra spelare delar som sagt ledningen, Carlsen, Aronian, Grischuk och Mamedyarov. Samtliga har tagit 2 poäng på de inledande tre ronderna.

Rond fyra spelas ikväll klockan 20 och då möts:

Mamedyarov – Aronian
Caruana – Nakamura
Grischuk – Vachier-Lagrave
So – Karjakin
Anand – Carlsen

Turneringshemsidan