Jan 312018
 

GM Nils Grandelius och GM Pia Cramling fortsätter att leverera minst sagt stabilt i Gibraltar. I nionde och näst sista ronden av Tradewise Gibraltar Chess Festival, som numera anses vara världens starkaste öppna turnering, mötte Grandelius kinesiska toppspelaren GM Wang Hao som sedan länge är en etablerad 2700-spelare. Grandelius hamnade i trångmål i slutspelet och såg ut att gå mot förlust men bet sig fast och kämpade tills han hade ett slutspel mot torn mot torn och löpare, vilket han höll enkelt. Remi och svensken är alltjämt med i toppstriden även om hans möjligheter att vinna turneringen nu är minimala.

En nionde plats med 6½ poäng, och en halv poäng upp till absoluta toppen är Grandelius imponerande facit så här långt och en annan svensk som imponerar stort är GM Pia Cramling som i nionde ronden vann över italenske GM Luca Moroni jr. I en till synes ganska jämn ställning spelade italienaren oförsiktigt och underskattade Cramlings raka spel som gav henne en så pass stor aktivitet och spatial fördel att en bonde mindre inte spelade någon som helst roll. Pia är inför slutronden på 22:a plats, med 6 poäng, vilket kan jämföras med hennes startnummer, 104. Imponerar gör även GM Juan Bellon som idag vann svenskmötet mot GM Ralf Åkesson. Bellon har tagit 5 poäng och ligger på 82:a plats, startnummer 155.

GM Erik Blomqvist spelade sin fjärde raka remi mot en spelare rankad mellan 2300 och 2400 och har därmed tagit 4½ poäng och en halv poäng bakom honom följer Åkesson och IM Nils-Gustaf Renman som i nionde ronden spelade remi mot en lägre rankad fransos vid namn David Maloberti.

I toppstriden är det jämnt och fem spelare delar ledningen inför sista ronden, med 7 poäng. GM Hikaru Nakamura, GM Maxime Vachier-Lagrave, GM Richard Rapport, GM Daniil Dubov och GM Levon Aronian. Kampen om slutsegern kommer att stå mellan dessa herrar och då prestationspoäng särskiljer så är det fördel Nakamura som i sista ronden möter Levon Aronian. Grandelius är som framkommit ovan på 9:e plats och han möter i sista ronden GM Mickey Adams samtidigt som Cramling får ta sig an amerikanen GM Var Akobian.

Slutronden spelas redan klockan 11 imorgon.

Turneringshemsidan