Jul 162015
 

153Nils_Grandelius_SMPontus Carlsson-Pia Cramling 0-1
Erik Blomqvist-Jonny Hector remi
Emanuel Berg-Tiger Hillarp 1-0
Daniel Semcesen-Hans Tikkanen remi
Nils Grandelius-Axel Smith 1-0

Efter sex ronder har Nils Grandelius kopplat ett rejält grepp om SM-titeln. Den enda som kan följa med i tempot är Emanuel Berg som ligger en poäng efter Grandelius.
Partiet mellan Daniel Semcesen och Hans Tikkanen fick ett snabbt slut. Redan i öppningen kom man in i en dragupprepning som ingen av spelarna tyckte att man kunde gå ur utan i stället enades man om remi.
Erik Blomqvist spelade avbytesvarianten i slaviskt mot Jonny Hector. Man kom in i ett intressant slutspel där Hectors långt framskridna garderade fribonde kompenserades av att Blomqvists springare var bättre än Hectors löpare. Ingen av spelarna kunde rubba jämvikten och partiet slutade med en logisk remi.
Pontus Carlsson försökte skapa ett angrepp mot Pia Cramling men det blev aldrig riktigt farligt. I en relativt balanserad ställning spelade Carlsson ett märkligt bondeoffer, 38.g5, som Cramling bara tog och därefter var det enkel vinst för henne.
Partiet mellan Emanuel Berg och Tiger Hillarp var mycket märkligt. Berg spelade en ytterst ovanlig gambit mot Caro-Kann och tycktes få goda angreppschanser men Hillarp försvarade sig exakt och kom ut ur komplikationerna med en merbonde. I drag 22 spelade Hillarp det förvånande f7-f5 som bara försvagade den egna kungen. Berg tog över och till sist hamnade man i ett tornslutspel med bonde mer för Berg men där Hillarp hade goda remichanser tack vare sina aktiva pjäser. Sista felet som beseglade Hillarps öde kom i drag 63 (se partivisaren nedan).
Axel Smith spelade en Blumenfeldt-gambit som svart mot Nils Grandelius. Smith tycktes få utmärkt spel men Grandelius lyckades skapa praktiska problem och när Smith slog på b2 i drag 36 kunde Grandelius inleda ett angrepp som ledde till en vacker matt.
Klicka i fältet ovanför partivisaren för att byta parti och se Stellans sammanfattning för ytterligare kommentarer.

(Foto: Lars OA Hedlund)