Jan 302018
 
Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Inför OS i Tromsö 2014 dominerades debatten i schackvärlden av två frågor. Den ena rörde valet till FIDE-president där legendaren Garry Kasparov kandiderade mot Kirsan Ilyumzhinov och den andra rörde ukrainskan GM Kateryna Lagno som precis var i färd med att byta nationalitet till ryska och huruvida hon därmed skulle hinna bli spelklar för Ryssland. Det blev hon och hon ledde det ryska laget till OS-guld. I den åttonde ronden av Tradewise Gibraltar Chess Festival fick hon sedan stå för motståndet mot Sveriges GM Nils Grandelius.

Grandelius tog tidigt initiativet i partiet och när Lagno spelade vårdslöst skapades möjligheter för svensken att glänsa vilket han gjorde med den äran och bärgade enkelt hem segern. Grandelius fortsätter därmed imponera och han är nu med i den absoluta toppstriden, med 6 poäng av 8 möjliga och på 8:e plats, endast en halva bakom en ledande kvartett.

GM Pia Cramling fortsätter vara förlustfri. Svenskan möter den ena 2500+ spelaren efter den andra och visar inga svaghetstecken. I åttonde ronden mötte hon argentinaren GM Alan Pichot och spelade remi vilket innebär att hon har tagit 5 poäng. En poäng mer än näste svensk i tabellen, vilket är GM Juan Bellon som i den åttonde ronden fick se sig besegrad av indiske IM Prasanna. Lika många poäng som Bellon har sedan GM Erik Blomqvist som spelade remi i åttonde ronden mot en rysk FM vid namn Goriatchkin och GM Ralf Åkesson som vann över en i sammanhanget relativt lågt rankad spanjor.

IM Nils-Gustaf Renman förlorade mot GM Johan Salomon från Norge och ligger kvar på 3½ poäng.

Nionde och näst sista ronden spelas imorgon klockan 15 och då möter Granelius kinesen GM Wang Hao. I ett svenskmöte spelar sedan Åkesson och Bellon mot varandra.

Turneringshemsidan