Feb 062018
 
GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling är hemma i Sverige igen efter Tradewise Gibraltar Chess Festival där hon hade en fantastiskt fin turnering och blev bästa dam, på 30:e plats i det starka startfältet. Hon gick förlustfri genom turneringen och mötte dock endast en enda lägre rankad spelare. I en mailintervju med schack.se säger hon att känslan är helt fantastisk.

– Jag är jätteglad och nöjd. Det var oerhört roligt att få till det just i Gibraltar där vi trivs så bra hela familjen.

Hon berättar att familjen, Pia samt maken GM Juan Bellon och dottern Anna, har varit med i turneringen varje år sedan starten 2003 och det skulle inte vara detsamma att åka utan Juan och Anna.

– Anna, Juan och jag har varit med i Gibraltar ända sedan tävlingen spelades första gången 2003.  Anna spelade naturligtvis inte de första åren men har deltagit sedan hon var 6. Det är väldigt speciellt för oss att vara där. Det är min absoluta favorittävling och vi känner oss nästan som hemma.

Just att trivas i en tävling betyder oerhört mycket förklarar Pia. Alltifrån spelarvillkor till bra boende och spellokal samt att stämningen på plats är bra och i Gibraltar finns allt det där och dessutom deltar många kvinnliga spelare, vilket alltid gör en tävling trevligare, säger hon.

– Men det skulle naturligtvis inte vara samma sak om vi inte var där alla tre . Det är de tävlingar jag tycker mest om att spela, när vi åker tillsammans. Naturligtvis hjälper vi varandra med det schackliga och mest gör Juan. Vi peppar varandra och försöker hålla humöret uppe med positiv energi.  Juan är en oerhörd optimist och älskar att skämta hela tiden. Det är rätt skönt och hjälper mig att försöka vara  mer avslappnad mellan partierna. Något jag har haft svårt för under alla år. Kul också att det gick bra för oss alla tre . För Anna lossnade det rejält under tävlingens gång. Det kom när hon spelade dubbelt andra veckan, både i Challenger på morgonen och sedan Masters -den stora tävlingen på eftermiddagen. Det känns som om hon är på gång nu.

Det kändes som att du spelade med stort självförtroende hela turneringen, hade du en bra känsla innan turneringen?

– Nej egentligen inte. Det är ett tag sedan jag fick spelet att stämma under en hel tävling. Självförtroendet växte med varje parti som jag kunde hålla. Flera av partierna var långa och hårda och det hjälpte mig att värma upp under tävlingens gång och att tro på mig själv. Att jag kan spela sunt och bra (igen!). Mellan jul och nyår var jag med i damernas snabbschack och blixt -VM. Där fick jag spelet att stämma riktigt bra under en av de fem speldagarna och lyckades besegra flera av de bästa damerna i världen i blixten. Den betänketiden har känts för snabb för mig tidigare. Även om blixt är något helt annat än långpartier gav det en positiv kick för självförtroendet. Den hade jag kanske med mig till Gibraltar.

I Gibraltar hade Pia en prestationsrating på 2659 och gick som sagt utan förlust igenom turneringen, trots att hon genomgående mötte starkt motstånd. Hur skulle hon ranka sin prestation jämfört med tidigare?

– Det är svårt att jämföra prestationer med många år emellan. Det finns ju inflation i rankingen men samtidigt har nivån i schacket generellt gått upp. Resultatet i Gibraltar var ett av mina bästa men ”bara” fyra år tillbaka i dam-OS i Tromsö 2014 gjorde jag exakt samma prestation (2659).
Hon tycker dock att Gibraltar var hårdare eftersom motståndet var mycket starkare och det uppmärksammades mer när hon blev bästa dam.

Noterbart är att Pia i den femte ronden tog en frirond, vilket i Gibraltar ger en halv poäng. Tror hon att vilodagen hjälpte henne mot slutet av turneringen? Hon säger att hon inte brukar ta frirond i Gibraltar och att det känns konstigt att inte spela.

– Men i engelska tävlingar är det normalt att möjligheten finns. Jag hörde med Juan efter det långa slutspelet i fjärde ronden. Han sa att om jag ska ta en bye så var det rätt läge då. Det blev bra. Utan den hade jag kanske inte orkat ända in i mål.

Slutligen, sporrar den fina prestationen i Gibraltar Pia att satsa vidare?

– Absolut. Det är klart att det är uppmuntrande med framgångar och får mig att bli spelsugen  Samtidigt skönt att kunna bryta den tråkiga trend jag haft under en längre period. Nu känns det som att förmågan finns kvar – det gäller ”bara” att kunna lyfta fram och använda den på rätt sätt, säger Pia Cramling.