Jun 062018
 

Med en rond kvar att spela i superturneringen Altibox Norway Chess i oljestaden Stavanger på norska kusten är toppstriden ett riktigt getingbo. Hela fyra spelare delar ledningen inför slutronden och ytterligare tre ligger en halva bakom dessa. De enda som fortfarande är med i turneringen och inte har en teoretisk chans att vinna turneringen är Sergey Karjakin och Maxime Vachier-Lagrave.

I den åttonde ronden var världsmästaren Magnus Carlsen tillbaka efter en spelledig rond. Han har varit i ledningen från första ronden men tack vare den spellediga ronden kunde ett gäng spelare komma ikapp honom. Carlsen mötte världstrean Shakriyar Mamedyarov och efter en tuff kamp i slutspelet fanns det endast ett par olikfärgade löpare och en handfull bönder kvar på brädet, förutom så klart kungarna, och remi blev utfallet.

Wesley So mötte MVL som hittills stått för en ganska blek insats men det var So som fick kämpa för att hålla remin, vilket han dock gjorde med den äran. Vishy Anand, som tillsammans med Carlsen och So (och Levon Aronian som var spelledig idag) delade ledningen inför dagens rond, kom ingenvart mot Fabiano Caruanas ryska försvar. Amerikanen kunde sedan successivt ta över initiativet och spelade ut den forne världsmästaren.

Spelade ut gjorde även Hikaru Nakamura som mötte Karjakin. Ryssen hade ingen chans trots att han hade tre fribönder, samtidigt, på c-linjen och Nakamura kunde med segern ta sig upp i delad ledning.

Han har, liksom Carlsen och sina lagkamrater i det amerikanska OS-laget Caruana och So, tagit 4 poäng av sju möjliga. En halva bakom kommer sedan Mamedyarov, Anand och Aronian.

Slutronden spelas imorgon klockan 16:30 och då möts:

MVL – Carlsen
Caruana – So
Karjakin – Anand
Aronian – Nakamura

Turneringshemsidan