mar 112018
 

Kandidatturneringen i Berlin inleddes på ett för åskådarna bästa möjliga sätt. Världsstjärnorna spelade friskt och visade att de menar allvar. Tre av de fyra partierna avgjordes i första ronden och det mesta tyder på att vi har en tajt och spännande turnering att se framemot.

Levon Aronian mötte i första ronden Ding Liren, de båda kvalificerade sig till turneringen genom att hamna på de två första platserna i World Cup. Aronian som hade vit fick en rymlig och offensiv ställning men valde att ta en kort remi med dragupprepning i en, enligt datorerna, betydligt bättre ställning.

Därmed tog lugnet slut och i de övriga tre partierna gick det inte lika fridfullt till. Världstvåan Shakriyar Mamedyarov spelade ut vinnaren av senaste kandidatturneringen, Sergey Karjakin, i slutspelet och Vladimir Kramnik visade sin landsman Alexander Grischuk varför han är känd som en av tidernas bästa slutspelsspelare. Slutligen var Wesley So helt chanslös mot sin landsman Fabiano Caruana. Caruana som länge sågs som det största hotet mot Magnus Carlsens VM-tron har haft ett par relativt blygsamma år och dalat lite på världsrankingen men visade i partiet mot So att han är på plats i Berlin för att utmana om segern.

Rond två spelas imorgon klockan 15 och då möts:

Grischuk – So
Ding Liren – Caruana
Mamedyarov – Aronian
Kramnik – Karjakin

Chess24