Sep 092018
 

FM Martin Jogstad fortsätter att prestera bra schack mot mycket starkt motstånd i Junior-VM i Turkiet. I den femte ronden mötte han sin andra stormästare i turneringen, GM Christopher Repka från Slovakien, och för andra gången gick han förlustfri från drabbningen. Det blev dock ”endast” en remi denna gång och förmodligen grämer sig Jogstad mer över det då han hela tiden förde partiet och var den som hade ett initiativ. Repka spelade dock klokt och avvecklade i rätt ögonblick till ett tornslutspel som aldrig kunde bli något annat än remi.

1½ poäng av två möjliga mot stormästare i turneringen vilket Jogstad inte lär vara allt för besviken med. Han har nu tagit 2½ poäng på dem fem ronderna och sitter alltjämt på 83:e plats men håller formen i sig kommer han att klättra i tabellen. I rond sex, som spelas på måndag klockan 14 möter han FM Andrei Macovei från Moldavien.

WFM Anna Cramling mötte kinesiskan Li Xinyu i damklassen och hamnade i ett mycket svårspelat slutspel där kinesiskans pjäser var bättre koordinerade och hennes mer aktiva springare orsakade stor skada i Cramlings ställning. Hon vann en kvalitet och kunde därefter enkelt ro segern i hamn, tyvärr för svenskt vidkommande.

Cramling har tagit 2 poäng av fem möjliga och möter i sjätte ronden WFM Doga Duran.

Turneringshemsidan