Feb 192017
 
Från matchen mellan Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk. Foto: Turneringshemsidan/Anastasia Karlovich.

Från matchen mellan Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk. Foto: Turneringshemsidan/Anastasia Karlovich.

Om spänningen och händelserna saknades i de två ordinarie partierna i matchen mellan GM Pia Cramling och GM Alexandra Kosteniuk i åttondelsfinalen av Dam-VM i Teheran så var särspelet desto mer spännande. De två snabbschackspartierna var betydligt mer intensiva än de två långpartierna men båda spelarna höll ihop det bra och rutinerat och trots intensitet blev det remi i båda snabbpartierna. Det innebar att ytterligare två partier behövdes, denna gång med betänketiden 10 10 och nu började saker hända.

I det första partiet var Cramling vit och hon spelade ett fantastiskt bra parti, spelade ut sin motståndare totalt men som så ofta i schack på den nivån krävdes det bara ett enda litet misstag i tidsnöden och hela svenskans ställning kollapsade. Mycket trist för Pia Cramling som sedan inte förmådde komma tillbaka i det andra blixpartiet och förlorade även det.

Matchen slutade alltså 4-2 till Kosteniuks fördel. Ett mycket orättvist resultat kan tyckas men schack är allt som oftast brutalt orättvis och Pia Cramling är därmed utslagen ur Dam-VM denna gång. Ett VM där hon dock med alla mått mätt gjorde bra ifrån sig.

Kosteniuk går vidare och möter kinesiska skrällspelaren Ni Shiqun i kvartsfinalen.

Turneringshemsidan