Feb 022018
 
Pia Cramling och Levon Aronian tillsammans med Tradewise vd James Humphreys. Foto: Maria Emelianova/Chess.com.

Pia Cramling och Levon Aronian tillsammans med Tradewise vd James Humphreys. Foto: Maria Emelianova/Chess.com.

GM Pia Cramlings fina form höll i sig hela turneringen i Tradewise Gibraltar Chess Festival. I sista ronden spelade hon en säker remi mot ytterligare en superstormästare, denna gång amerikanen Var Akobian. Pia spelade vit och det var uppenbart att hennes motståndare hade stor respekt för den formstarka svenska schackdrottningen. Han tog inga risker utan stängde ställningen. I slutet av partiet stod Pia aningen bättre och det var hon som hade vinstchanserna men samtidigt var det inte helt enkelt att bryta sig igenom varför Akobians försvar. I och med remin säkrade Pia dessutom att hon blev bästa dam i konkurrens med i princip hela dameliten och dessutom ett penningpris på hela 15 000 brittiska pund. Ett fantastiskt bra resultat av svenskan som var förlustfri i turneringen, trots att hon mötte högre rankade spelare i alla ronder utom den första.

Pia Cramling fick 6½ poäng och hamnade på 30:e plats men blev dock inte bäste svenske spelare då GM Nils Grandelius var två placeringar före henne i sluttabellen, med lika många poäng. Han hade krigat i toppen under stora delar av turneringen men förlorade i sista ronden mot engelske legendaren GM Michael Adams som därmed blev en av sju spelare som slutade på 7½ poäng, mer om det senare.

Tredje bäste svensk var GM Erik Blomqvist som hamnade på 100:e plats med 5½ poäng och en halv poäng bakom honom hamnade GM Juan Bellon, IM Nils-Gustaf Renman och GM Ralf Åkesson.

För övriga svenskresultat hänvisas till Chess-Results resultatsida för svenska deltagare.

I toppen blev det som sagt jämnt då partierna på toppborden slutade med remi och därmed kunde ytterligare tre spelare ansluta till den kvartett som ledde inför sista ronden. Turneringsreglerna säger att då blir det särspel mellan de fyra som hade högst prestationsrating, nämligen GM Hikaru Nakamura, GM Richard Rapport, GM Maxime Vachier-Lagrave och GM Levon Aronian.

I särspelet visade sig Aronian vara starkast och det blev alltså ingen fjärde raka turneringsseger för Nakamura som ju var i förarsätet hela turneringen.

Turneringshemsidan
Intervju med Pia Cramling efter sista ronden