Maj 302018
 

Vi hobbyspelare som har en ovana att sätta bort oss i jämna eller till och med bättre ställningar kan trösta oss med att det gör även världens bästa spelare ibland. En av dem som haft en ganska tuff period på sistone, med ett antal bortsättningar, är Levon Aronian och i hans möte med Magnus Carlsen i tredje ronden av Altibox Norway Chess i Stavanger så var det dags igen. I en förvisso lite sämre ställning, men inte på nära håll förlorad, gjorde den populäre armeniern ett grovt misstag som världsmästaren högg på direkt och bara några drag senare kunde Aronian ge upp, med en hopplös ställning.

Alla andra partier i tredje ronden slutade med remi och därmed har Carlsen som alltjämt är den ende spelaren i turneringen som vunnit ett parti, eller två för den delen, tagit en hel poängs ledning efter bara tre ronder. Han verkar vara i bra form och med sex ronder kvar att spela blir det svårt på någon annan att komma ikapp honom.

Carlsen har tagit 2½ poäng och några spelare har tagit 1½ dito, bland dessa är kinesen Ding Liren som nu närmar sig 75 partier i följd utan förlust.

Rond fyra spelas på fredag och då möter Carlsen amerikanen Nakamura.

Turneringshemsidan