mar 092018
 
Bobby Fischer. Foto: Bert Verhoeff/Nederländska statsarkivet/Wikipedia.

Bobby Fischer. Foto: Bert Verhoeff/Nederländska statsarkivet/Wikipedia.

Idag, den 9 mars 2018, skulle en av schackhistoriens absolut största spelare och personligheter, amerikanen Robert James Fischer ha fyllt 75 år. Fischer föddes i Chicago 9 mars 1943 men flyttade ung till New York och det var där han tog sina första steg som schackspelare. Han var sex år gammal när han tillsammans med sin syster Joan lärde sig spela schack och som bekant var han en talang av sällan skådat slag. Det tog endast nio år för honom att etablera sig som en världsspelare, han redan då USA:s starkaste, och 1958 utsågs han till stormästare, 15 år gammal och på den tiden den yngste någonsin att bli stormästare, ett rekord han höll till 1991 då Judit Polgar blev stormästare.

På den tiden fanns inga stormästarnormer som idag utan det var genom kvalificeringen till kandidatturneringen i Bled 1959 (han kvalificerade sig genom sitt resultat i interzonturneringen i Portoroz 1958) som han blev stormästare. I Bled var dock en annan schackmagiker, trollkarlen från Riga Mikhail Tal, som var den stora stjärnan, han vann kandidatturneringen och slog sedan Mikhail Botvinnik i VM-matchen 1960.

Fischer var en av schackvärldens största stjärnor under 1960-talet och vann en mängd turneringar men det blev dock inte förrän 1972 som han genom seger i schackhistoriens mest omskrivna och kanske största match kunde titulera sig världsmästare. Han vann i stor stil över regerande världsmästaren Boris Spassky i Århundradets match i Reykjavík men gick därefter jorden och spelade inte schack igen offentligt förrän tjugo år senare när han mötte Spassky igen i montenegrinska turistorten Sveti Stefan. Sin världsmästartitel förlorade Fischer 1975 när han, efter att två år tidigare ha lagt fram tre krav för spel, vägrade försvara titeln. Då blev en annan legendar, Anatoly Karpov, världsmästare.

I samband med matchen i Sveti Stefan gjorde Fischer sig ovän med de amerikanska myndigheterna och levde efter det i exil. Han bodde länge i Filipinerna och sedermera i Japan, tillsammans med japanskan Miyoko Watai, och fängslades där sommaren 2004 för ett försök att resa med sitt pass som enligt amerikanska myndigheter hade dragits in ett år tidigare. Fischer satt häktad i Japan tills en grupp isländska affärsmän och politiker inledde en kampanj på Island som resulterade i att Alltinget, det isländska parlamentet, beslöt att göra honom till isländsk medborgare.

Han släpptes ur fängelset i Japan och flögs till Island där han levde sedan sina sista år i anonymitet på Island. Fischer avled på universitetssjukhuset i Reykjavík 17 januari 2008 av njursvikt efter att ha vägrat behandling då han inte trodde på västerländsk läkekonst. Han är begravd i Laugadælir, en liten ort öster om Selfoss på sydvästra Island.

Bobby Fischer var utan tvekan en enigmatisk och excentrisk person men det råder inga tvivel om att han var en historiens absolut största spelare och enligt många den störste någonsin. Ingen spelare har blivit så omskriven och mystifierad som Bobby Fischer och få spelare har inspirerat efterkommande generationer som han har gjort.