okt 062018
 

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund

IM Jonathan Westerberg gjorde ett mycket bra OS i Batumi. Han tog 7½ poäng på de nio partier han spelade och säkrade sin andra GM-norm i karriären, med god marginal. Därmed var han också en viktig kugge i det lag som tog en elfteplats i turneringen, Sveriges bästa placering på läng. Schack.se ställde Westerberg några frågor.

Hur känns det?
Just nu känner jag mig sliten från resan hem, något stressad inför de närmaste dagarna, men framförallt stolt över lagets prestation i Batumi.

Du fick spela mycket under OS, var du beredd på det?
Jag var lagets femte man under både Lag-EM 2015 och Olympiaden 2016 men spelade fler partier än åtminstone ett par andra de gångarna också. Jag var beredd på att spela nästa dag efter en vinst, men jag var inte beredd på min form var såhär god.

När fick du känslan att du kanske skulle kunna ta en GM-norm?
Med två ronder kvar insåg jag att det troligtvis skulle räcka med att ta en poäng om jag spelade båda. Efter vinsten mot Italien i nästsista ronden visste jag att det var klart för min del, då kunde jag spela utan att känna någon press av sådana tankar i sista ronden.

Du har en norm sedan tidigare och varit nära några gånger, vad var det som stämde nu?
Jag hade bra rutiner, mycket energi och en trygghet i mig själv under hela tävlingen. Det fanns något logiskt i hur allting utvecklades, jämfört med när tankarna och spelet är all over the place, som de lätt kan vara om man tränat och spelat för mycket.

Du har ju spelat relativt sparsamt den senaste tiden, i alla fall är det mitt intryck. Kan en vila från schacket ibland vara nyckeln till framgång?
En sak man märker när man spelar mindre är att man allt mindre identifierar sig som schackspelare i första hand. Detta leder för mig till att jag inte är lika orolig för att möta vissa spelare eller förlora, eftersom det inte gör lika ont.

Har du fått mersmak nu? När kommer nästa turnering för din del?
Jag ser fram emot en spännande elitseriesäsong med mitt nya klubblag Stockholms SS. Det blir en ny uppgift för mig att axla förstabordet.

Allt om OS 2018